Täistera vormisai pestoga

esmaspäev, 2. jaanuar 2006

Pühad möödas ja hea ongi - sealiha, hautatud hapukapsa ja vahuveini isu on mõneks ajaks kadunud. Järjekordselt leidis kinnitust tõsiasi, et pühadeaegne ülesöömine rohkem inimeses kui maitsvas toidus kinni on. Kui söömisega ei kiirusta ja täiskõhutunne õigel ajal saabub, kuidas sa siis ikka rohkem suust sisse topid, kui kõht nõuab. Just sel põhjusel soovitatakse saleneda soovijatel targu pulkadega söömisega alustada. Ka ette tõstetav portsjon ei tohi muidugi naeruväärselt suur ja hundiisu järgi arvestatud olla. Parem kui hundiisu üldse tekkda ei lastagi ja enne pidusööki kodus kõhu harjutamiseks väikest oodet võetakse, kuigi eestalsel kipub olema mõtteviis "ära söö kodus kõhtu täis, küll külas antakse".

Jõuluvana oli minu jaoks kingikotti Eva Strand'i " Kiiresti valmivad taimetoidud" kaasa pakkinud. Pikaks bussisõiduks tagasi koju oli see igati tänuväärne lugemine ja võttis kohati suu päris vett jooksma. Olen veendunud selles, et inimene on aastatuhandete jooksul evolutsioneerunud segatoiduliseks ja ainult taimetoidust täisväärtuslikult elada ei saa, seda enam meie laiuskraadil ja kliimas. Ainult toorest taimetoitu söömiskõlbulikuks tunnistavad inimesed on vist aga bioloogiatundides hoopis maganud, sest ka vaid põgus pilk rohusööja ja inimese seedesüsteemi erinevustele peaks ilmekalt demonstreerima, et selliseks toitumisviisiks on inimese oma üsna ebasobiv. Kapslite ja lisapreparaatidega loomse toidu asendamist ma aga ei poolda. Vähemasti muna või kala ja juustu peaks inimene ikka sööma, kui päris liha ei taha. Looduskauge linnastunud eluviis tekitab pidevalt juurde "pseudorohelisi" - olgu kasvõi PETA äärmuslikkus siin näiteks, kus väikestele lastele näidatakse loomade tapmisest videosid ja räägitakse milline piinamine see on - mõelge ise, milline loomatapmisviis ei ole visuaalselt võigas ja kas on eetiline selliseid asju lastele näidata ja sel viisil taimetoitlust propageerida?!
Siiski, siiski - tervislikud, mitmekesised ning sadades variatsioonides taimetoidud peavad igapäevaselt olema meie kõigi laual ja natuke loomset sinna kõrvale. Taimetoitlastele tuleb öelda suured tänud nende retseptide kokku kogumise eest ja ilmeka näite eest, et taimetoit ei ole ainult salat, ja et ka kas või ainult selle salati saab kastme abil omanäoliseks muuta.

Esimene katsetus uuest raamatust (retseptis kaldkirjas minupoolsed mugandused):

Krõbeda koorikuga ja kergelt pestolõhnalist vormisaia oli lust sakilise noaga saagida ja kui hea see veel vähese ürdivõiga maitses. Meeled lausa kibelesid kohe mekkima, aga kuidagi suutsin siiski lasta saial oma jahtumise jao rätiku all ära oodata - ju oli kogemus ka seda väärt. Seda, et tuba head saiaküpsetamise lõhna täis oli, ei tasu mainidagi.

Täisterasai (lk. 90)

  • 5 dl vett
    50 g pärmi
    2 spl taimerasva (oliivõli)
    1 spl mett (suhkrut)
    1 tl soola
    6 dl sepikujahu (Veski Mati mitmevilja jahusegu)
    5-6 dl jämedamat nisujahu (valge nisujahu ja Graham täistera nisujahu 1:1)
    õli või munavalget pintseldamiseks (ei kasutanud, määrisin hoopis pestoga)
    (sekka lina- ja päevalilleseemneid)

Garneering:
riivitud parmesani juust, mooni-, päevalille-, või seesamiseemned, purustatud nisuterad või maitsetaimed

Soojenda tainavedelikku 37 kraadini (või lase kraanist parajalt leiget). Lahusta selles pärm. Lisa õli, mesi, sool ja sepikujahu ja sega kõik kokku ühtlaseks tainaks. Õli peaks lisama alles peale jahu lisamist, et pärm paremini töötaks.
Lisa vähehaaval nisujahu. Sõtku tainast ja lase 45 minutit kerkida (soojas).
Sõtku tainas ühtlaseks ja vormi 2 vormisaia, 3 pikka saia või mitmeid pisisaiu.
Lase 30 minutit kaetult kerkida. Pintselda õli või munavalgega ja raputa üle parmesani juustu, mooniseemnete, seesamiseemnete, purustatud nisuterade või maitsetaimedega (näit. pune, basiilik, rosmariin või tüümian). Pintseldasin ainult kvaliteetse basiilikupestoga.
Kuumuta ahi 200 kraadini vormisaia jaoks ja 250 kraadini väikesaiade jaoks.
Küpseta vormisaia 200 kraadi juures 30-35 minutit ja väikesaiu 10 minutit, pikki saiu 250 kraadi juures 15 minutit.
Lase saial küpsetamisrätiku all jahtuda.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

hei...näedsa, hakkas kohe häirima kohe esimeses reas sõna 'vaheveini'. muidugi me kõik saame aru, mida sa mõtlesid :D

Thredahlia ütles ...

Ja-jaa, vahust vaheldust ma ikka mõtlesin. Vahepeal vahest siis tarbime ka vahuta variante.

Thredahlia ütles ...

Muide magus variant sellest saiast leotatud rosinate ja hakitud pähklitega on ka jube hea.

Postita kommentaar