Ülepannikoogid

pühapäev, 12. märts 2006



Erinevatest allikatest kuulen ikka aeg-ajalt, et pannkoogid ei tule välja ja kuidas neid küll teha, milline on hea retsept.
Minu hea ja lollikindel ülepannikookide retsept on selline, et retsepti polegi, oluline on hoopis "tehnuloogia". :)

Ülepannikoogid

  • mune vastavalt sööjate arvule
    tsipa soola
    tsipa suhkrut
    jahu (võib segada täisterajahuga)
    piima
    rasvainet praadimiseks
    kõike hääd koogi peale


Võta majapidamise kõige suurem kauss (eriti kui oled meessoost).
Kui pannkook pole ainus toit pühapäevahommikul, siis löö kaussi iga sööja kohta üks muna. Suure pannkoogiisu korral võib retsepti igaks juhuks korrutada kahega.
Otsi sahtlist vispel ja löö munad lahti, aga mitte vahule.
Nüüd pane muna hulka natuke soola ja suhkrut, aga ära tee tainast magusaks ega soolaseks, et sööjad saaks ise valida, kas maiustada soolaste või magusate koogitäidiste/katetega.
Pidevalt vispliga segades lisa munale nii palju jahu, et tainas saaks tihke ja hakkaks vispli keskele kokku kogunema. Sega ühtlaseks.
Nüüd hakka vähehaaval lisama piima ja sega tainas pidevalt ühtlaseks. Taina paksus on paras, kui see on umbes vedela hapukoore sarnane.
Pane tainakauss kilega kaetule vähemalt pooleks tunniks külmikusse, et jahu saaks paisuda - nii tulevad koogid palju paremad. Kui teed kooke pühapäevahommikul, siis taina võid valmis teha ka laupäeva õhtul.
Tainas läheb seistes paksemaks - võimalik, et pead enne küpsetamist lisama veel veidi piima.
Aja pann rasvainega tuliseks ja küpseta suured õhukesed pannkoogid.
Õige aeg koogi pööramiseks on siis, kui pind on hangunud. Osavamad õpivad teflonpanniga kookide loopimise vaevata ära - tuleb ainult õige liigutus randme sisse saada :).
Krõbedad ja pitsilised ääred tulevad ainult võiga küpsetades, sest või sisaldab vett ja aur moodustabki need mullid. Aga ka õliga saab hea tulemuse ja teflonkattega pannil saab praadida ka väga vähese õliga, aga siis kannatab mu meelest juba söömise nauding.

Täidiseks või katteks sobib sisuliselt kõik, mis saia-leiva pealegi. Tuleb ainult leidlik olla ja sööjate maitsega arvestada. Mulle meeldib näiteks toorjuustu ja rohelise sibulaga, praetud hakkliha, kapparite ja Hellmann's majoneesiga või magusatest maasikatoormoosiga või värskete vaarikate ja kondentspiimaga. Variante on lõputult.

Samm-sammultToidutare Sõprade Klubi liikmetele.

6 kommentaari:

oravake ütles ...

Mina kasutan piima asemel suisa vett - tulevad imeõhukesed ja krõbedad koogid. Ja kõrbema ka ei lähe nii kergesti.

Thredahlia ütles ...

Maitse asi :) Mulle jälle veega ei maitse. Mõni paneb tainasse lausa mullivett ja ütleb ka, et on hea.
Imeõhukesed koogid saab ka piimaga, kui tainas teha piisavalt vedel ja korralikult kõrbema pole suutnud ka veel ühtegi lasta.

Hoopis omaette väljakutse on teha pannkooki näiteks jaanalinnumunast - suure tainalaari küpsetamiseks tuleb tublisti aega varuda :D.

Pille ütles ...

Kusjuures mina ei oska suuri õhukesi ülepannikooke teha. Lihtsalt ei tule välja kunagi. Kõiksugu muid rohkem ja vähem uhkeid kooke-torte ja muid roogi oskan, aga neid mitte:(
Võib-olla pole eriti üritanud ka, kuna ülepannikoogid on pea ainukesed asjad, mida mu õeraas hästi teha oskab, nii et meil vist tööjaotus:)

Miina ütles ...

Mul on ülepannikookide tegemiseks kujunenud kaks retsepti, kõige lollikindlam on see, kus arvestada kilo jahu kohta 10 muna ja liiter piima ja siis lisada nii palju vett juurde, et taigen piisavalt vedel oleks (see on siis 100 gr jahu kohta üks muna, teises retseptis on 200 gr jahu kohta üks muna, mo arust maitse asi). Suhkrut-soola panen tunde järgi ja tavaliselt esimene kook ongi maitsmise jaoks, et näha, mida juurde vaja lisada.
Miinus on see, et pannkookide kogus on ikka päris suur, aga noh, mul oli see mõeldud noortekeskuses inimestele sissesöötmiseks. Üks tüdruk igastahes kiitis, et ma teind paremaid pannkooke kui tema vanaema ;) Ma kahtlustan, et õnnestumisel oli muidugi oma osa ka hästi tuliseks mineval pliidil ja vanakooli mustal raudpannil :)

Stuart

Anonüümne ütles ...

See viimane on lausrõve kommentaar - toidublogisse ei kirjutata sihukesi.

Muidu pannkoogi ideede eest suur suur tänu! :)

Thredahlia ütles ...

Kommentaar tähele pandud ja kustutatud, aitäh!

Postita kommentaar