Ricotta-keeksid

esmaspäev, 15. mai 2006



Ja nüüd siis kanuutamise juures lubatud ricotta-keeksid ka, mis eriti hästi piknkikukorvi passivad (just need, mis käsnana toimisid... kahjuks, aga enne jõudsime nende headuses veenduda).

Ricotta-keeksid

  • 3-4 muna
    1.5 dl suhkrut
    2 dl nisujahu
    200 g ricottat (nt. Põltsamaa Meierei "Tervise kohupiim" ei ole mitte kohupiim, vaid hoopis ricotta ehk vadakujuust - täiesti erinevad asjad tehnoloogiliselt ja koostiselt)
    150 g võid
    1 tl küpsetuspulbrit
    noaotsatäis soola
    rosinaid, pähkleid, kuivatatud puuvilju, šokolaaditükke vms., kuivatatud puuvilju ja rosinaid eelnevalt leotatult.

Klopi munad suhkruga kõvaks valgeks vahuks, lisa ettevaatlikut tainast alt üles segamini tõstes jahu, sulatatud-jahutatud või, sõmeraks segatud ricotta ning rosinad või muud lisandid. Segada tuleks võimalikult vähe ja küpsema panna võimalikult ruttu, seega ahi võiks eelnevalt soojenemas olla.

Küpseta määritud keeksivormis 200 kraadini eelsoojendatud ahjus 30-40 minutit (kuni kuldkollane ja seest küps) või pabervormidega vooderdatud muffinipannis (siis on küpsetusaeg lühem). Küpsust saab katsuda puutikuga - kui keeksi keskele (kõige paksemasse kohta) torgatud puutikk jääb puhtaks, siis on kook valmis, kui jääb tainaseks, siis veel seest toores.

PS! Pabervorme kasutatakse muide just nimelt muffinipanni õõnsuste vooderdamiseks, mitte iseseisvalt panni peal, nagu mõnel pool täheldanud olen - need ei ole mõeldud vormi hoidma, vaid pigem perenaist ja panni säästma (enamus muffinipanne on teflonkattega ja ei talu terariistu, millega ilma pabervormideta keeksikesi õõnsustest välja urgitseda tuleks).

Keeksikesi võib teha ka kohupiimaga, aga siis tuleb arvestada pisut erineva hapuka maitsega. Minu isiklik kiiks, aga mulle meeldib ricottaga rohkem... ja brändis leotatud rosinatega.

Samm-sammult Toidutare Sõprade Klubi liikmetele.

3 kommentaari:

Maret ütles ...

Näevad väga isuäratavad välja :)

Pille ütles ...

Need ongi siis need keeksikesed, mida mainisid! Olen siin vaheldumisi kokkamiseks nii ricottat kui ka kohupiima kasutanud, endale meeldib viimane vist natuke rohkem. Väliseestlase värk;-)

Thredahlia ütles ...

Mulle meeldivad nad lihtsalt erinevates kohtades :)

Postita kommentaar