Teistmoodi kook rabarberist

kolmapäev, 17. mai 2006



Tundub, et kevad on mind koogilainele lülitanud :). Seekord siis natuke teistmoodi põhjaga rabarberi kook. Rabarberid on veel kenad noored ja pole otsast lõpuni oblikhapet täis - just nüüd on kõige õigem aeg neid süüa ja hoidistada. Peale Jaanipäeva ei ole teadupärast enam soovitatav rabarberit korjata ja parem on selle taime toorelt söömist üldse vältida (eriti inimestel, kel on kalduvus neeru-, sapi- ja muude kivide tekkeks).

Põhja ja katte taina kogusest piisab ahjuplaadile, ümarale 24-26 cm diameetriga vormile tuleks kogused jagada kahega. Kui on soov teha kooki natuke pehmema põhjaga, siis tuleks rasvainet panna natuke vähem ja lisada tainasse hapukoort.
Kui tainas on juba külmikus olemas, siis läheb selle koogi tegemine tõeliselt ruttu.

Rabarberikook kaerahelbemuretainast põhjal
  • Põhi:
    5 dl nisujahu (1:1 valget jahu ja täistera ehk Graham-jahu)
    2 dl kiirkaerahelbeid (pisemad ja küpsevad kiiremini)
    4 sl suhkrut
    250 g võid
    4 sl külma vett
  • Sisu:
    rabarberit
    suhkrut
    fariinsuhkrut
  • Kate:
    6 muna (toasooja!)
    6 sl suhkrut
    6 sl jahu (osa sellest võib asendada kartulitärklisega)
  • tuhksuhkrut

Põhi:
Kuivad ained segada ja hakkida külma tükeldatud võiga. Lisada vesi ja muljuda kiiresti tainaks.
Muretaina tegemisel on oluline, et kõik koostisained oleksid võimalikult külmad (ka jahu ja suhkur), et tainas valmiks võimalikult kiiresti ja ei puutuks liigselt kokku soojade kätega ning et tainas saaks enne küpsetamist vähemalt poolt tundi külmikus seista. Nii toimides ei saa mure koogipõhi ebaõnnestuda.
Rullida tainas küpsetuspaberile lahti ja panna vormi või plaadile ning sellega koos külmikusse. Külma võib panna ka ainult taina ja hiljem rullida, aga minu meelest on nii lihtsam. Võta külmikust välja munad, et nad jõuaks soojeneda - nii on vahustamine palju kiirem.

Sisu:
Kuni tainas on külmas, saab puhastada ja hakkida rabarberid ning otsida kapist välja fariinsuhku. Suhkur puistatakse rabarberile alles koogi peal, mitte ei segata varem kokku, et mahl rabarberist välja ei imbuks. Ahi tuleb ka selle aja jooksul 200 kraadini kuumutada.

Kate:
Võta külmikust koogipõhi, torgi kahvliga läbi ja pane kuuma ahju - eelküpseta umbes 10 minutit, kuni tainas on kuiv ja muutub kergelt kuldseks. Vahepeal valmista biskviiditainas. Selleks vahusta toasoojad munad suhkruga kõvaks valgeks vahuks, sõelu juurde jahu ja tõsta ettevaatlikult alt-üles liigutustega segamini.

Võta ahjust eelküpsenud põhi (ära lüli ahju välja).
Jaota sellele ühtlaselt väikesed rabarberitükid (mulle meeldib nii, et need parasjagu katavad taina nii, et põhi enam ei paista, aga see on maitse asi).
Raputa rabarberile piisavalt suhkru ja fariinsuhkru segu või ainult fariinsuhkrut. Parem on rohkem kui vähem, sest rabarber on väga hapu (pealmistel rabarberitükkidel võiks ikka korralik suhkrukasukas seljas olla, et maitse paras saaks).
Kalla kõige peale biskviittainas ja silu ühtlaseks kihiks.

Küpseta 200-kraadises ahjus, kuni biskviit on küps (pealt kuldkollane ja kõrgemad kohad tõmbuvad pruunikaks) - ära vahepeal ahjuust ava, sest nii võib biskviit kokku kukkuda.
Kui kate on küps, siis lüli ahi välja ja jäta ahjuuks praokile, aga ära võta kooki kohe välja - ikka selsamal põhjusel.

Jahtunud kook lõika ruutudeks ja puista üle tuhksuhkruga.

0 kommentaari:

Postita kommentaar