Mutukas, kodumaine sametlest

neljapäev, 15. juuni 2006



Kas kellelgi mõnd asjalikku mutukamäärajat on käepärast (zooloogia loengutest on palju aega möödas ja mõhkugi ei mäleta neist putukatest ja ämblikulaadsetest jne.)? Sattus selline ilus loomake pühapäeval meie teele imetabaselt müstilises põhjaranniku pangaaluses metsas, kus kerge kõnnakuga lendlevas kleidis haldjadki mind üldse ei üllataks. Nii tore on vahel linnavangistusest loodusesse sattuda ja õisi nuusutada, puid kallistada, mutukate üle imestada :P.
Tekkis lausa arutelu, et kas mutukas on nii väljakutsuvalt punane sellepärast, et hoiatab kedagi oma ohtlikkuse eest (olen mürgine!), kuna eeldusel, et see kivialune oli tema loomulik elukoht, ei saanud see ju ometi kaitsevärvus olla... või on tal lihtsalt rahuldamatu tähelepanuvajadus... või on tegu hoopis Bates'i mimikriga?

13 kommentaari:

Ing. ütles ...

Meil elavad siuksed aias. Nime ei tea. Aga punane värv looduses hoiatab mürgisuse eest - a la, am ei kõlba süüa, paha maitsega.

Thredahlia ütles ...

Ei tea, mis selle looma konkreetne põhjus on, kui liiki ei tea, aga hoopis huvitav nähtus on mu meelest Bates'i mimikri ehk "söödava" sarnanemine sellele "mittesöödavale", et seda "söödavat" nii palju ära ei söödaks :D

Olen varem ka punaseid mutukaid näinud, aga harilikult on nad hästi pisikesed ja tuhmimad, see oli ere-erepunane ja seninähtutega võrreldes harjumatult suur.

Anonüümne ütles ...

Kuna tegemist on täiesti kindlalt ämblikulaadsega ja korralikku määrajat pole nende kohta Eestis välja antud (ausalt öelda mitte mingisugust...). Tundub olevat seesama erepunane mullas elav ämblik, kuid haruldaselt suure 'kondiga' ;)

Anonüümne ütles ...

Unustasin lisada, et tegemist on siiski mürgise loomaga. Ei soovitata neid kätte võtta, kuigi inimesele on mürgi kogus üsna olematu.

Thredahlia ütles ...

Kui ma õigesti mäletan, siis olid kõik amblikud mingil määral mürgised, mõned lihtsalt rohkem kui teised (aga sa äkki mäletad Mati Martini loenguid paremini).

Selleni, et on ämblikulaadne jõudsin praeguseks juba ise ka.

Lihtsalt värv on tore, pole varem sellist (nii suurt) kohanud.

ematehnik ütles ...

üks punane pisimutukas on
sametlest

Thredahlia ütles ...

Vot-vot, see ta paistabki olema, aitäh, Ematehnik.
Mul siis vist lihtsalt oli au kohtuda eriti "boldis" isendiga :P.

Pärislestalised, imilestad

Tegu siis röövtoidulise ämblikulaadsega (vesilest on ka punane, aga elab vees). Ja see, et ta hea jooksja on, paistis ka välja, kogu aeg pidi kivi keetama, et ta üldse mingis poosis pildile saada :D

Elsa ütles ...

Huvitav nimi! Miks tal just lest on? Sameti osast saan ära ;) Meie nimetasime neid lapsepõlves "punasteks ämblikuteks" lihtsalt :)

Thredahlia ütles ...

Ämblikud ja lestad on mõlemad ämblikulaadsed, aga lestad ei ole sellegipoolest ämblikud :P
http://www.zbi.ee/satikad/ammelgad/

Puuk on ju ka lest (nugilestaline) - äkki sellest, et nad on kõik üsna lapikud nagu lestad :D

Ja ükski neist ei ole putukas :D:D:D
http://www.zbi.ee/satikad/

Anonüümne ütles ...

Bates'i mimikri probleem võib lahenduda putuka ärasöömisel. Heuristilistel eesmärkidel soovitatav, metodoloogiliselt taunitav.

Ashkeroth ütles ...

See on sametlest, neid ikka leiab põlla ja peenra pealt.
Oleneb muidugi, kui suur ta oli, kuni 3mm on ikka sametlest, kui rohkem, peab veel mõtlema. Ilus loomake :) Ja väga vahva blogi!

Thredahlia ütles ...

Nüüdseks olen neid nagu hoopis rohkem märganud, aga kõik on pisemad olnud :)
Ja aitäh!

margejansson ütles ...

inimene õpib nii kaua kui...vees pole veel näinud, aga keegi pani pildi ja seal oli ta üleni punane, täpselt nagu sametlest

Postita kommentaar