Säntpoolia ehk varjukannike ehk Aafrika kannike

kolmapäev, 30. august 2006

Mina käisin täna täitsa planeeritult Kannikese peatuses, st. bussipeatuses. Peaaegu et kannikesi toomas, aga mitte päris. Mitte päris kannikesi ja mitte päris terveid taimi, hoopis varjukannikese lehti.
Säntpoolia e. varjukannike e. Aafrika kannike pole tegelikult üldse kannike :P (Saintpaulia ionantha H.Wendl. - kannikeseõieline säntpoolia ja Saintpaulia confusa B.L.Burtt - petlik säntpoolia, toalillena siis levinud see esimene variant ja hübriidid).

Internetis köitsid ilusad pildid ja vanaema kunagi kasvatas tervet aknalauatäit ning kiitis, et tee mis sa tahad, aga elavad ja õitsevad. Sellised mulle just meeldivadki. On ilusad, aga taluvad natuke "unustamist".

Kannikesekasvatajalt sain lahkelt pika õpetuse, kuidas lehi juurutada, kuidas kasta, mis potti istutada, mis mulda kasutada, millised on märgid valedest kasvutingimustest, jne. Ja oi kui palju ilusaid taimi tal oli...


Ostsin 5 lehte ja ühe "poja":
2 punast(Cinnamon Candy, Red October "poeg"),
1 valge (ЕК-Снегопад/EK-Snegopad),
2 lillat-roosat (Sun Sizzle, ЕК-Осенний Букет/EK-Osenniy Buket),
1 sinine (ЕК-Гарри Поттер).
Valged ja punased meeldivad mulle enim. Just need punased pidavat aga pirtsakad olema :P Eks näis, kuidas me läbi saame.


Panin turbatabletid lohuga ülespoole augustatud põhjaga topsikutesse, kallasin vee peale ja lasin paisuda. Tegin ava natuke suuremaks, vajutasin noaga augu ja torkasin lehed poolviltu turbasse. Topsid asetasin alusele ja tõmbasin läbipaistva kilekoti pähe - minikasvuhoone missugune. Nüüd ootan juuri... pöidlad on pihus ja varbad ka.

3 kommentaari:

Thredahlia ütles ...

On jah põnev, kohe õhin on sees, nii et sõrmeotstes on ka tunda.
Kui päris kasvatust kodus ei ole, siis saab ju niiviisi taime ära andmata jagada. Päris nutikas mu meelest.

Tiina ütles ...

Minu köögiaknalauatäiest säntpooliatest on vaid 2 järel :( Kass ja lapsed, ma ütlen. Äkki kunagi jälle. Kui ma kassi ja lapsi eelnevalt veidi kasvatatud saan.
Lehed murduvad tol ju imelihtsalt, seljasaelemist ta ei armasta. Ja üks hästi tolmune remont neile siin ka ei meeldinud.

Anonüümne ütles ...

Minul kunagi jutus nii, et kilekotiga ymbritsetud varjukannikese lehed l2ksid m2danema, aga need, mis lihtsalt mulda ja vannituppa said, l2ksid kasvama. 6huniiskusest oleneb h2sti palju, kui edukaks su eksperiment osutub :)

Postita kommentaar