Täidetud ahjuõunad

esmaspäev, 16. oktoober 2006


Veel midagi maitsvat õuntest! Just. Seekordki pole kogu selle koore-, või- ja suhkrukoguse juures kaugeltki tegu igapäevaselt taljesõbraliku desserdiga, aga just sellised mulle aeg-ajalt meeldivad. Söömine peab olema nauding, mitte piin, kas või harva. Peab ainult jäärapäiselt meelde tuletama, et õunad peavad tõesti hapud olema. Mida hapumad, seda parem. Magusamapoolsetega pole tulemus üldse see. Ja portsjonvormidsse võiks nad suuruse poolest ka mahtuda. Vastasel korral tuleb sellega varakult arvestada ja suurema küpsetusvormi tarvis rohkem kastet teha.

Täidetud ahjuõunad
  • 6 pisemat haput õuna
    Täidis:
    1 dl sarapuupähkleid
    1 dl mandleid
    0.75 dl fariinsuhkrut
    50 g toasooja võid
    1 tl kaneeli
    0.5-1 tl ingveripulbrit
    Kaste:
    1.5 dl vahukoort
    1.5 dl fariinsuhkrut
Täidis:
Haki pähklid ja mandlid (köögikombain on abiks) ning sega fariinsuhkru, kaneeli, ingveripulbri ja toasooja võiga(mitte sulatatud).

Kaste:
Kuumuta koor väikeses nõus keemiseni ja lisa segades fariinsuhkur. Keeda tasasel aeg-ajalt segadestulel 5 minutit. Tõsta tulelt. Mugav on seda teha teraskruusis või väikses tilaga nõus (mu suveniiriks toodud Türgi kohvi keetmise anum töötas hästi - cezve või ibrik, heal lapsel mitu nime).

Õunad:
Õõnesta õuntest välja seemnekojad nii, et õunte põhi jääks terveks. Täida õunad väikese kuhjani pähkliseguga ja aseta ükshaaval portsjonvormidesse. Kalla vormidesse umbes sentimeetri jagu kastet. Arvesta, et õun paisub ahjus ja muidu võib kaste üle ääre tulla ja kõrbema minna.
Küpseta õunu 200-kraadises ahjus paarkümmend minutit (olenevalt õunte suurusest) kuni pähklisegu on pruun ja kõbe ning õun täiesti küps. Õuna küpsust näitab see, kui ta üritab "nahast välja ronida" :)
Serveeri soojalt niisama või vanillijäätisega.

 

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

see on ehe isutekitaja!

Thredahlia ütles ...

Ja kui ma veel neist nii pilti teha oskaks, et nad hiljem ka nii maitsvad välja näeks, kui tegelikult olid ja et kõik see karamelline õunalõhn pildile jääks.... mmmm peab vist juurde küpsetama.

ematehnik ütles ...

huhh, sa tekitad kiusatuse ekraani lakkuda.
ma saan aru küll, et tehniliselt ei saa siin mingit maitset olla, aga su jutt+pilt tekitavad kahtluse- äkki siiski. kasvõi natukene.

Anonüümne ütles ...

Ja mina laon õunu ahjupannile...Vaat siis.On ka mingid vormid olemas...

Thredahlia ütles ...

Võib ka ahjupannile laduda, aga sel juhul ei sobi kastmega retsept. Vormid pole kageltki õunte jaoks mõeldud, vaid suhteliselt suvalise protsjontoidu jaoks.

Anonüümne ütles ...

Kas keegi oskab soovitada, kuidas lihtsalt ja ilusti õunu seest õõnestada ? Mul lähevad alati kas pooleks või tulevad jube koledad :(

Postita kommentaar