Astelpaju-juustukook

teisipäev, 5. detsember 2006

 

Veel magusat. Laupäeval... poes... peale pidu... vaeveldes koogiisus... meeletus koogiisus... ilma interneti ja ühegi retseptita, otse peolt. Magusanäljas aju töötab koogilainetel kiiresti. Kodus ootas poolik pakk "piparkoogiseid" küpsiseid, teate küll, neid, mis päris piparkoogid ei ole, aga pakile on nii kirjutatud, sel korral miskid loomakujulised ja kaugelt rohkem, kui ma hävitada suudan. Hmm, teeks kohupiimakooki küpsisepõhjal. Ei, päris kohupiima ikka ei tahaks, see hapukas maitse... Ei olnud hetkel selline tuju (ei ricottal ega mascarponel pole mingisugust soolakat ega hapukat maitset). Idee kujunes... ja välja tuli sel korral midagi eriti maitsvat ja natuke teistmoodi kui harilikult.

Jõulune astelpaju-juustukook
  • Põhi:
    2 dl "piparkoogisemat" küpsisepuru
    75 g võid
    1 dl nisujahu
    0.5 dl suhkrut
    2 spl külma vett

    Kate:
    250 g mascarpone kreemjuustu (Vigala, kodumaine)
    250 g ricotta't (Eestimaa Farmerid "Tervise kohupiim", kodumaine)
    160 g astelpaju moosi (Meie Mari, väike purk, samuti kodumaine)

    Vahukoort, vaniljesuhkrut
Purusta küpsised/piparkoogid köögikombainis. Näpi külm või jahu, suhkru ja küpsisepuruga kiiresti pudiks. Lisa vesi ja töötle ühtlaseks tainaks. Suru tainas 24 cm diameetriga lahtikäiva vormi põhja ja külgedele. Tõsta vorm pooleks tunniks külmikusse. Samal ajal soojenda ahi 200 kraadini.
Küpseta põhja 10 minutit 200-kraadises ahjus. Jahuta 5 minutit.
Samal ajal sega kokku täidis.
Täidiseks sega toasoe mascarpone astelpajumoosiga ühtlaseks (külma juustuga see ilmselt raskusteta ei õnnestu). Lisa ricotta (ehk eestikeeli vadakujuust) ja sega kuni kreemis pole enam valgeid tükke. Kalla segu eelküpsetatud põhjale ja küpseta veel pool tundi. Soovi korral riputa kõige peale paar supilusikatäit kookoshelbeid.
Küps kook peab kuumalt veel ohtralt hirmust värisema (muidu on see jahtunult liiga kuiv).
Lase täielikult jahtuda, eemalda vormist ja serveeri kergelt vaniljega maitsestatud vahukoorega.

PS! Astelpajumoosiga segatud mascarpone on niisama ka hea kreem, muul puhul kasutamiseks.
PPS! Ilmselt õnnestub piparkoogipuru mingis vahekorras ka üle jäänud piparkoogitainaga asendada või segada poe-muretainast piparkoogitainaga, kui vajadus peaks tekkima.
PPPS! Pea oli heast lõhnast pisut uimane ja käsi pritsiga harjumata... sellest siis äärmiselt ebasümmeetrilised vahukooretupsud. 

2 kommentaari:

Thredahlia ütles ...

Tore, et maitses :)

Kristi ütles ...

Kuna võid oli kodus vähe lisasin juurde külmpress oliivõli, väga hea oli. Piknikul olles oli hea kastmeks juurde vaniljepuding. Nämm :)

Postita kommentaar