Basbousa - mannakook mooniseemnetega

pühapäev, 18. veebruar 2007

Seekord on retsept pärit eelmises postituses mainitud raamatust. Selline kook olla levinud Egiptuse, Liibanoni ja Jordaania juudikogukondades. Mooniseemnekoogid ja -küpsised on sümboolseks söögiks juutide pühal Purim'il.

Ettevaatust suhkrufoobikutele - sealsetele piirkondadele omaselt on kook ülimagus, aga sealjuures maitsev. Kõike head ei pea sööma suurtes kogustes :P Türgi kohvi kõrvale maitseb see kontsentreeritud amps magusat igatahes hää.

Et ma viimasel hetkel avastasin mandlite puudumise majapidamises, siis jäid need seekord kasutamata ja vanilliessentsi asendasin maitse järgi suurema koguse vanillsuhkruga.



Basbousa
Ghillie Başan "The Middle Eastern Kitchen"

110 g võid
175 g suhkrut
2 spl mooniseemneid
1 tl vanilliessentsi
2 muna
450 g nisumannat
1 tl küpsetuspulbrit
0.5 tl soodat
175 g nõrutatud maitsestamata jogurtit (paksu tärkliseta-želatiinita jogurtit)
12 mandlit, blanšeeritud, kooritud ja poolitatud

Siirupiks:
225 ml vett
450 g suhkrut
poole sidruni mahl

Lase vesi suhkruga siirupi jaoks aeg-ajalt segades keema. Lisa sidrunimahl ja keeda segades veel mõni minut. Vähenda kuumust ja kuumuta veel 10 minutit, kuni siirup katab sellest välja tõstetud lusika pinda. Jäta siirup jahtuma.

Soojenda küpsetusahi 190 kraadini.
Vahusta kausis toasoe pehme või suhkruga. Klopi juurde mooniseemened ja vanilliessents, lisa ükshaaval munad. Sega manna küpsetuspulberi ja soodaga. Lisa võisegule manna ja jogurt.
Tõsta segu umbes 20x30 cm võitatud küpsetusvormi ja silu tasaseks. Lao tainale mandlipoolikud nii, et lahti lõigates jääks mandel iga tüki keskele.

Küpseta 30 minutit või kuni koogisse torgatud puutikk jääb puhtaks.
Kalla küpsele kuumale koogile kiiresti külm siirup, lõika kook vormis rombikujulisteks tükkideks ja küpseta veel 4-5 minutit.
Serveeri kuumalt või toatemperatuuril.

Retsept soovitab serveerida eishta (paks koor pühvlipiimalt) või clotted cream'iga. Viimane kooreline minu arusaamist mööda ei võrdu meie hapukoorega: ei ole hapu ja on palju kõrgema rasvaprotsendiga? Igatahes otsustasin soovitatu puudumisel serveerida väga mahedamaitselise paksemaks nõrutatud Pajumäe maitsestamata täispiimast jogurtiga (ei sisalda lisaaineid ja ei ole nii metsikult hapu kui muud saadaolevad).

1 kommentaari:

irmasista ütles ...

Aitäh retsepti eest! Väga maitsev ja toitev, mina paneksin lausa terve sidruni mahla, et nii lääge poleks.

Postita kommentaar