Roheline nädal - guacamole - ja reedeõhtu võõras köögis

esmaspäev, 19. veebruar 2007



Minu eelmine nädal osutus ootamatult roheliseks: rullkõrvitsad, laimid, avokaadod, aedoad, roheline sibul, till, petersell...
Oli lihtsalt selline tunne ja isu.
Reedeõhtune klassikaks saanud kokkamisõhtu möödus seekord Triinu köögis. Ürdised ahjuköögiviljad ja majoneesine sinepisiga maitsesid küpsistega guacamole järel ja basbousa eel hääd. Hea vein muidugi ka kõrvale... ja Dr. House. Kadu seekord vaid üks liiga kergesti alla andnud kahvel :P 

Avokaado ehk ameerika pirnloorber on üks tänuväärne, kuid pisut vähe tähelepanu saanud vitamiini- ja õlirikas vili. Kasulik ka välispidiselt - olete ju näinud kõiki neid reklaamsildil avokaadot kujutavaid potsikuid poelettidel.
Koduloomadele on see vili siiski mürgine - kasside, koerte, küülikute ja näriliste toidulauale ei tohiks avokaado sattuda! ... ja allergikutele ka ei soovitata.

Avokaadode valimisega poes võib aga jänni jääda, kuigi hind on hetkel häbitult odav ja proovida tasub igal juhul. Viljad korjatakse kõik toorelt, sest küpsemine algab alles puu otsast alla kukkudes/ära korjates. Korjeajast sõltub ainult järelküpsemise pikkus. Küps vili ei ole sõrme all kivikõva ja vetrub pisut, kuid see ei tohiks olla pehme või pehmete kohtadega, siis on vili seest juba pruun ja süüa enam ei kõlba. Pigem osta siis juba toores vili ja lasta kapinurgal järelvalmida. Küpse vilja toon võib varieeruda rohelisest mustani ja selle järgi eriti orienteeruda ei saa.
Poolküpset avokaadot ei säilitata külmikus, selleks sobib ainult küps vili! Säilitamiseks on paslik kapipealne ja paberkott. Kotti lisatud õun või banaan kiirendavad avokaado küpsemist oluliselt, sest eritavad etüleeni.

Küpse avokaado viljaliha oküdeerub ja muutub hapniku toimel kiiresti pruuniks. Imerelvad, nagu kivi sisse jätmine, aitavad selle vastu ainult sel määral, et vähendavad pruunistuvat pinda. Oksüdeerumist hoiavad ära happed (tsitruseliste mahl), mis aitavad ka avokaado enda maitset esile tuua.
Avokaadopüree sobib kuni 6-kuuliseks sügavkülmutamiseks ning seeme läheb hea õnne korral kasvama.
Küpse avokaado viljaliha on koorest hõlpsasti lusikaga eemaldatav ja kahvliga vajutades püreestatav ning sobib ideaalselt tiba soolaga teraleiva peale võid asendama.
Maitselt meenutabki küps avokaado kõige rohkem vast pähklise maitsega võid.
Guacamole ehk avokaadokreem aga on pärit eelkõige asteekide köögist ja kaasaja Mehhikost ning sisaldab põhiretseptis ainult avokaadot, laimimahla ja soola, aga variatsioone on väga erinevate lisanditega.

Guacamole küüslauguga

2 küpset avokaadot
1/2 laimi mahl
1-2 pisemat küünt küüslauku
soola

Avokaadole teha piki vilja ümberringi kivini ulatuv sisselõige. Keerata poolmed kivi küljest lahti (ülemisel pildil).
Eemaldada viljaliha koorest lusikaga või tõmmata koor vilja küljest lihtsalt maha.
Lisada koheselt laimimahl, et viljaliha oksüdeerumisel kiiresti ebaisuäratavalt pruunikaks ei tõmbuks.
Lisada pressitud küüslauk ja sool ning töödelda kahvli või saumiksriga püreeks.
Serveerida mõne tunni jooksul näiteks dipina nacho'de (teiste sobivate küpsiste-krõpsude) või muude väherasvaste mehhiko toitude kõrvale. Serveerimiseni hoida kaetult külmas.



2 kommentaari:

Ulrika ütles ...

Kui poolikut avokaadot säilitada koos kiviga, siis säilib kauem (umbes päeva võrra).

Thredahlia ütles ...

Sama toimuks, kui katta pind toidukilega :) Lihtsalt hapnik ei tohi pinnale ligi pääseda. Müüt, et konkreetselt kivi avokaadot säilitab, ei pea paika.

Postita kommentaar