Memmele trühvleid, uus tase mu kommikogemustes :)

neljapäev, 15. märts 2007


Juba umbes kuu aega seisis mu külmikus pool kilo kookosrasva, seda suure plaani ja heade kavatsustega trühvliteks transformeeruda. Aga mida polnud, oli aeg "mässata", sest see ei ole mõnekümne minuti ülesanne. Nädalavahetusel tähistan koos vanaemaga sünnipäeva ja tegin esimesed proovid, kavalaid plaane on aga veelgi :P
(Taustal on samuti kingiks minev banaani-mee-külmutatud jõhvika püree, mu viimase aja saialemmik.)

Miks kookosrasv? Aga sellepärast, et kookosrasv sulab kõrgemal temperatuuril kui või ning on maitsetu ja sobib seetõttu trühvliteks võrratult enam.
Kõigi arvestuste järgi tuleb mul 500 g kookosrasvast välja umbkaudu 40 ca 25-grammist kommi, olenevalt segu komponentidest.
Kookosrasva võib külmikusse tuua näiteks Stockmannist, makadaamia pähkleid Kaubamajast ja mandleid saab imelihtsasti koorida, kui nad mõneks hetkeks kuuma vette unustada (siis saab "nahast" välja pigistada).

Pildil vasakult paremale:
  • Kookosrasv + kooritud mandlid (purustatud) + kookoshelbed + tuhksuhkur + vanillisuhkur + kattena purustatud täisterakreekerid

  • Kookosrasv + brändis leotatud kuivatatud kirsid (hakitud) + sirunimahl + tuhksuhkur + kattena tuhksuhkur

  • Kookosrasv + makadaamia pähklid (purustatud) + lahustuv kohv + kakao + tuhksuhkur + kattena kakao

  • Kookosrasv + india pähkel(purustatud) + kakao + tuhksuhkur + kattena purustatud india pähklid
Koguseid ei mõõtnud, sest retsepti ees ei olnud. Kõik käis maitse-eksituse meetodil ja viimast sai ikka korduvalt korrigeeritud.

Mida ma siis tegin?
Kõigepealt lõikasin kookosrasvast sobivad viilud iga kommisegu jaoks ja sulatasin ükshaaval. Sularasva sisse segasin täidiseained ja timmisin maitse meeldivaks. Seejärel "unustasin" kausid segudega köögilauale (külmikus läheb kivikõvaks ja ei kannata vormimist) - "unustada" võib ikka kohe hommikust õhtuni, sest minutitega ei juhtu midagi. Vahepeal on mõteks segada, eriti kui külmikus jahutamisega riskida - välimised ääres tahkuvad muidu kivikõvaks.
Toasoojast segust kaalusin lusikale 25 grammi, vormisin käte vahel palliks ja veeretasin kattes. Esialgu oli plaan kirsikommid valge ja kohvi omad tumeda šokolaadiga katta, aga see mõte kadus kähku, sest isegi valge šokolaad oli liiga kuum ja sulatas rasva lihtsalt üles. Vahest õnnestuks katta sügavkülmutatud segupalle?

4 kommentaari:

Pille ütles ...

K. oli siin enne jõule trühvleid tehes sama probleemi ees - šokolaadi kastes kippusid trühvlid lihtsalt sulama. Sügavkülmutamine natuke aitas tõesti..

Tirtsikas ütles ...

Päris põnev. Hakka või ise ka proovima :)

Anonüümne ütles ...

Kust sa said neid korvikesi trühvlite ümber? Ma otsisin eelmine aasta ja ei leidnud kuskilt.

Thredahlia ütles ...

Julgen pakkuda, et ilmselt Koduextra, Superbox, Tiimari või muu säärane. Täpselt enam ei mäleta. Oli paberist ja värvilisest alumiiniumfooliumist.

Postita kommentaar