Rabarberimuffinid martsipanimassiga

reede, 18. mai 2007

Natuke teistmoodi rabarberimuffinid :) Pruun suhkur annab neile eriti mõnusa nüansi (fariinsuhkur oleks siinkohal liig). Speltajahu asemel võib muidugi harilikku nisujahu kasutada ja täispiima asemel piima-kooresegu. Meil müügil olevad speltajahud on üsna erinevad, jämedamatega ilmselt ei jää tulemus nii ilus.

Söögem rabarberit kuni veel saab. Rabarber on kõhtu lahtistava toimega ja sisaldab üsna arvestatavates kogustes oblikhapet, eriti peale esimeste kevadiste võrsete täiskasvanuks saamist. Just suureneva oblikhappesisalduse tõttu ei soovitata rabarberit peale jaanipäeva enam toiduks tarbida (toorelt ei ole eriti kasulik ka enne)! Ka enne seda on teda mõistlik süüa koos piimatoodetega, et mitte kaltsiumit kaotada. Samal põhjusel soovitatakse ka spinatit tarbida ainult kuumtöödeldult, kuna siis oblikhappesisaldus väheneb. Spinatiga on veidi irooniline lugu - ta on selline kiuslik taim, sisaldab mingil määral rauda ja üsna palju kaltsiumit, aga meie keha ei omasta neid just sellesama oblikhappe tõttu. Oblikhappe mürgisus seisneb aga selles, et soodustab ja tekitab erinevaid "kive", neerukive näiteks (eriti nendel, kel on pärilik soodumus).

Muffini all lebab mu uus lemmik ja parim sõber - me saame esimesest päevast peale ideaalselt läbi. Kõik sõrmed on ka veel otsas.

Rabarberimuffinid martsipanimassiga
(ca. 18 tk)

300 g noort rabarberit
300 g peent speltajahu
2.5 tl küpsetuspulbrit
100 g suhkrut (nt. demerara)
2 muna
200 ml täispiima
100 g võid (väh. 80%)
100 g martsipanimassi
demerara suhkrut või pärlsuhkrut üle raputamiseks

Haki kooritud rabarber ja martsipanimass üsna peenikeseks. Martsipanimassi võib ka lausa riivida.
Sega speltajahu küpsetuspulbriga ja sulata ning jahuta või. Pane ahi 180-200 kraadi peale sooja.
Klopi munad sulavõi ja piimaga ühtlaseks (kõik kolm olgu eelnevalt toatemperatuuril).
Sega rabarberid suhkru ning jahuseguga, lisa munasegule ja sega kergelt.
Vooderda muffinipanni õõnsused pabervormidega, täida need 2/3 kõrguselt tainaga, raputa suhkruga üle ja tõsta kohe kuuma ahju. Küpseta umbes 30 minutit, kuni muffinid on pealt jumekad.

PS! Poes Kalevi martsipanimassi korvi tõstes vaadake ikka 3 korda üle, et see mandlitest tehtud oleks - miski maapähklitest pettekas on täpselt samasuguses pakis ja üldiselt samas riiulis ka olemas. Miks küll, ma ei mõista (või mõistan, aga vihastan).

5 kommentaari:

Rein Purpur ütles ...

Kas sa tuleks mulle naiseks?

Anonüümne ütles ...

krt, rein jõudis ette! :D

Thredahlia ütles ...

Härrased, härrased, võtke number ja pakkige võileib lahti. Järjekord on pikk :P
:)

Pille ütles ...

Ma ka aru saanud, et armastus käib kõhu kaudu. Rabarbrimuffinid on väga heaks abiliseks:)

evli ütles ...

Kui armastus käib päriselt ka kõhu kaudu, siis ei hakka ju keegi mind armastama!!! Ohhhh sind, Merq küll- jälle oled võidus! ...närin siin oma kapsast dipikastmega edasi... :)

Postita kommentaar