Mee haavuparandavast toimest ja imikuea botulismist

teisipäev, 19. juuni 2007

Fanatic cook kirjutab sel korral meest. Õigemini mee haavu parandavast antimikroobsest toimest. Mesi nimelt sisaldab ensüümi glükoosi oksüdaasi, mis produtseerib väikestes kogustes mikroobe hävitavat vesinikperoksiidi. Mees on muidki antimikroobseid aineid [link][link].
Lisaks toetab mesi haava paranemist osmoosi kaudu - tegu on küllastunud suhkrulahusega, milles mikroobid ei saa paljuneda. Ka on mesi füüsiliseks takistuseks infektsiooni levikul ja lihtsustab haavasideme vahetamist.
Need omadused kiirendavad haava paranemist ja vähendavad armistumist.
Seejuures on siiski märgitud, et meditsiinilistel eesmärkidel kasutatakse gammakiirgusega steriliseeritud mett, milles on spoorid hävitatud.

Alati, kui räägitakse meest ja selle kasulikkusest, tulevad mulle millegipärast meelde toiduainete mikrobioloogia loengus nähtud ebameeldivad pildid imikuea botulismis lastest. Kuuldavasti on viimane paljudel juhtudel põhjustatud just mees leiduvatest botulismi (Clostridium botulinum) spooridest, mis täiskasvanu happelises seedesüsteemis endast mingit ohtu ei kujuta, aga mitte nii happelise seedesüsteemiga imikutel põhjustab botulismi.
Seega soovitatakse tõsiselt alla pooleteiseaastastele või emapiimast veel täielikult mitte võõrutatud lastele mett ja suhkrusiirupeid mitte anda.
Ma küll ei tea andmeid Eesti kohta, kas üldse ja kui palju on siin imikuea botulismi diagnoositud, kuid väljavaade mesise lusikaga lapse rahustamisest tundub selles valguses riskantne. (Viimane on kuuldavasti vanarahva tarkus.)

6 kommentaari:

Pille ütles ...

No vott. Ma ju ütlesin, et Sinu blogist leiab alati rahvale mõistetavas keeles toiduteadusjuttu:)
Seda, et mesi võib sisaldada botulismispoore, ma muidugi ei teadnud. Aitäh vihje eest, panen tulevikuks kõrva taha..

Anonüümne ütles ...

Mees võib leiduda küll botulismispoore, kuid samas sisaldab mesi palju oligosahhariide (inuliin jt), mis soodustavad bifidobakterite kasvu, mis on eriti olulised imiku soolestikus. Nagu iga asjaga on ka sellel puhul kaks poolt, mille vahel tuleb leida kesktee...

Thredahlia ütles ...

Tore, kui on mõistetav :) eks see ongi eesmärk.

Triinu, ma mõistan, et Sul on inuliiniga sügavalt isiklik suhe, aga kas me mitte loengus koos ei olnud? Välja arenemata (või õigemini täaiskasvanust erinev, erinevad vajadused) mikrofloora ja madal happesus ju olidki need, mis botulismispoorid imikutele kahjulikuks muutsid või ma eksin?

Anonüümne ütles ...

Jah, sul on ka õigus :)

Anonüümne ütles ...

Mina kuulsin nn beebibotulismist Helsinki Ülikooli kolleegidelt, kes seda uurivad, Mari Nevas näiteks on selle teemaga kauem tegelenud.

Tirtsikas ütles ...

Kasulik info. Ole sa tänatud :)

Postita kommentaar