Mõnusad teeküpsised melissiga

pühapäev, 17. juuni 2007

Pille ajas mulle oma eriti meeldiva-meelitava postitusega meeletu magusaisu peale :P Veelkord tänud ja palju õnne Nami-namile!
Peale kõige muu oli päev kiire-kiire ja pärmitaina jaoks aega polnud... küpsiste tarvis aga küll. Kiired küpsikud saab küpsetuspulbriga. Idee siit ja teine sealt, nii see retsept sündis.

Teeküpsised melissiga (24 tk.)

300 g nisujahu
100 g toasooja võid (vähemalt 80% rasvasisaldusega)
60 g suhkrut + natuke üle raputamiseks
2 lahti klopitud munakollast
1 tl soola
2.5 tl küpsetuspulbrit
1 dl vahukoort (35/38%)
0.5 sidruni riivitud koor
tugev peotäis sidrunmelissi lehti

Sega kausis jahu, sool, suhkur ja küpsetuspulber korralikult segamini, et tagada võimalikult ühtlane kerkimine.
Lisa peenelt hakitud sidrunmeliss, riivitud sidrunikoor, toasoe või, lahti klopitud munakollased ja vahukoor. Toasoe või on selline, mis ei ole sulatatud, aga on lusikaga kergelt segatav. Sega ja mudi pehmeks tainaks.
Tõsta tainas jahusele lauale ja sõtku väga korralikult ühtlaseks (vastasel korral kerkivad küpsised muhklikuks).
Rulli tainas vähemalt sentimeetripaksuseks (poolteist on veel parem) ja lõika küpsised. Vaata, et küpsised saaksid enam-vähem ühepaksused ja väldi teravate nurkadega kujundeid (viimased kipuvad nurkadest tumedaks). Lao küpsised ettevaatlikult küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, riputa üle suhkruga ja tõsta kuuma ahju. Küpseta 225 kraadini eelsoojendatud ahjus kümmekond minutit, kuni küpsised on valmis ja nende alumine äär muutub kuldseks.
Serveeri tee või kohvi kõrvale. Eriti hästi peaks nende küpsiste juurde passima mõni hapukas marmelaad - apelsini näiteks.




Sidruni koha pealt on pildid eksitavad - ma ei kasuta rohelist sidrunit :P Lihtsalt kodus leidus ainult laimi, aga sidrun sobib retsepti ilmselt paremini. Jäägu see igaühe maitsemeele otsustada.
Riivitud laimi koore, sidrunmelissi ja ahjuukse vahelt salamisi voogav küpsiselõhn - kas te kujutate seda ette? Mõnus.

1 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Küpsetatud! Unustasin vahukoore osta, asendasin piimaga ja panin tsips rohkem võid (no, et oleks umbes sama rammus); minu meliss ei olnud vist sidrunmeliss (aga seda võib tõesti ROHKELT lisada); sidrunipoolik oli liiga väike; olid ahjus kauem kui kästud :P Küpsikud tulid siiski hääd - mahedad ja mitte liiga magusad !
Maitse: 5-

Postita kommentaar