Hautatud läätsed

neljapäev, 23. august 2007

Kaunviljad on ühed ütlemata tänuväärt valguallikad, millest eestlasele kahjuks ainult hernes, aed- ja põlduba tuttavad on ja neidki ei sööda kuigi agaralt. Taimetoitlased on see-eest ubade-herneste-läätsedega hoopis rohkem sina peal. Eriti, kui nad oma tervise suhtes säästlikult käituvad ja suurtes kogustes sojatooteid ei tarbi.
Lääts (Lens culinaris) jõuab kaasagse eestlase toidualauale eriti harva. Miks? Oskab keegi pakkuda? Kas seetõttu, et niigi valgurikkad kaunviljad on enamasti paremad lihata?
Pigem seostatakse läätsesid praegu India köögiga (millega mul soojemad suhted puuduvad). Ometi pole see alati nii olnud - oad, läätsed ja herned on siinsetel toidulaudadel trooninud küll. Oma koha on nad aga väärikalt ära teeninud Vahemere ääres, Lähis-Idas ja Indias, eks mujalgi.

Läätsesid on õige mitmesuguseid. On rohelisi ja punaseid ja musti ja valgeid (kooritud mustad) ja neil on veidi erinevad maitsed ja kasutusvaldkonnad, kuid head toitu saab kõigist.



Läätsedest saab teha suppe ja putru ja ... aga mulle meeldivad enim hautatud läätsed.
Heledate kahvatukollaste ja harjunust sihvakamate kaunadega kodumaine paprika annab sellele läätsehautisele mõnusa ja mitte liiga intensiivse maitsenüansi. Umbusklikumad võivad esialgu läätseid riisiga pooleks hautada, seegi maitseb hea.
Hautatud läätsed (täitsa minu moodi)

250 g läätsi (pildil mustad Beluga läätsed)
3 keskmist hästi küpset tomatit või sarnane kogus purustatud tomatikonservi
2 mahedat paprikakauna (otsi turult kodumaiseid)
1 sibul
2-3 küünt küüslauku
vett
soola

paar küpset tomatit, soola, musta pipart ja värsket basiilikut serveerimiseks

Haki sibul, paprika ja tomat väikesteks kuubikuteks, haki küüslauk.
Kuumuta sibulat õliga paar minutit poti põhjas, lisa köögiviljad ja läätsed, sega läbi ja lisa nii palju vett, et see poti sisu paari sentimeetri võrra kataks.
Lase keema, keera kuumus madalamaks ja hauta läätsed pehmeks. Olenevalt läätsedest võib see vähem või rohkem aega võtta. Need mustad läätsed tahtsid 30 minutit haududa.
Vajadusel lisa vahepeal vähehaaval vett (see oleneb läätsedest, poti kujust ja temperatuurist). Peaaegu pehmed läätsed maitsesta soolaga.
Kui hautad läätsesid ainult sibula ja küüslauguga, tomatita, siis lisa küpsetele kuumadele läätsedele tubli annus head võid ja sega läbi. Tomatiga variandile võib lisada törtsu oliiviõli.

Haki paar täiesti küpset lihatomatit kuubikuteks, sega hakitud värske basiiliku ja vähese soola-pipraga.

Serveeri ja naudi!

Küsimusi ennetavalt - musti läätsesid müüb Kaubamaja.

6 kommentaari:

kitty ütles ...

ma arvan, et läätsed just sellepärast polegi eestlaste seas väga popid, et neid on poest vähe ja raske leida (tuleb otsida kuskilt tervisetoodete alt vm veidratest kohtadest tihti). odavad nad ka just ei ole, teiste kuivainetega võrreldes.

räägi sellest sojast lähemalt, et mis see tervisega teeb?

Thredahlia ütles ...

Selver on läätsed küll täiesti harilike kuivainete letti paigutanud ja hindki ei ole tappev. Must lääts on muidugi rohkem eksootika, aga tähelepanek oli läätsede kohta üldiselt.

Soja väärib oma plusside ja miinustega pigem täiesti eraldi postitust kui kommentaarides arutamist :) Mõtlen sellele järgmisel nädalal või septembri teises pooles. Olen sellest teemast ennegi plaaninud kirjutada.

Anonüümne ütles ...

Mulle tundub, et eestlased lihtsalt ei tea, mida nende läätsedega peale hakata sest maitselt (eriti nt suitsulihaga hautatult) peaksid nad ju küll traditsioonilise eesti maitsemeelele sobima. Tegelikult on ju hea läätsetoit imelihtne teha. Ja on piisavalt kopsakas taimetoit ka muidu lihaarmastajatele.
Meie igatahes sööme midagi läätsedest tehtut vähemalt kord kuus (nimelt meeldivad meile ka tuhat muud asja - muidu sööks veelgi tihedamini :)

kitty ütles ...

no ma nüüd kohe pean selle ära ütlema - Tallinna Kaubamaja toiduosakonnas igatahes ei ole mitte mingeid läätsi, ei musti ega muid. Või kui on, siis on nad ikak väga hoolega ära peidetud (ega müüjad ka ei öelnud, et pole, nad ütlesid, et nad ei tea, et oleks).

nii et kuidas saakski eestlane läätsi süüa.

Pille ütles ...

Kust ma neid beluga läätsi leian? Ma seni tavaliste punaste ning veidi uhkemate Puy läätsedega piirdunud ja ei ole osanud beluugalasi poest isegi otsida..

Thredahlia ütles ...

Kui ma nüüd õigesti mäletan, siis Tartu Kaubamajas olid punased läätsed kuivaineriiulis ja mustad ökotoodete riiulis köögiviljaosakonnas. Arvata võib, et siis on neid ikkagi Tallinna Kaubamajas ka.

Postita kommentaar