Pommupüree (Patlican ezmesi)

neljapäev, 2. august 2007

Vähemasti on üks asi, mida on võimalik kodus niisama hästi järgi teha, kui maitse meeles mõlgub :)
Pide küpsetamiseni ma muidugi ei jõudnud, aga poes on õnneks müügil Gruusia köögist pärit sothi't - ka see sobib.
Kui mu mälu mind ei peta, siis juhtus seda ikka päris mitu korda, et ma kebap'i oodates oma kõhu pide'st täis sõin, mõnus soe ja krõbe koorik, (seesamiseemned)... ja ega ma vist ainuke polnud :P

Mälu ja maitsemeele järgi kasutaks ma kodumaist küüslauku järgmisel korral küll retseptis pakutust poole vähem. Aga isegi retsept ütleb, et kõiki koostisosi võib võtta maitse järgi ja see ju ongi kõige olulisem.
Pommu peaks ka natuke peenemaks hakkima, kui pildil paistab, et asi päris ehtne oleks.

Patlıcan ezmesi ehk suitsupommu püree
Ghillie Başan "The Middle Eastern Kitchen"

2 suurt pommut ehk baklažaani
2-3 spl oliiviõli
2 spl valget veiniäädikat
3-4 küünt küüslauku
4-5 spl paksu jogurtit, kuhjaga
soola ja värskelt jahvatatud musta pipart

Tõsta pommud elava tule kohale (söegrill või gaasileek) ja küpseta aeg-ajalt keerates, kuni vili on suitsu saanud ja pehme.
Tõsta pommud varrest kinni hoides külma voolava vee alla ja eemalda koor. (See tuleb kergesti maha, kui vilja on piisavalt küpsetatud.)
Vajuta pommust käte vahel liigne vedelik välja ja tõsta lõikalauale. Eemalda vars ja haki pommud hästi peenikeseks.
Pane püree kaussi ja klopi juurde oliiviõli, äädikas ja purustatud küüslauk. Sega ühtlaseks.
Lisa jogurt ja maitsesta.
Tõsta segu serveerimisanumasse, piserda üle oliiviõliga ja serveeri leivaga (Türgi puhul on siin silmas peetud pide-leiba)

0 kommentaari:

Postita kommentaar