Mereannisupp röstitud paprikaga

pühapäev, 30. detsember 2007

Üks lihtne ja kõhule kerge supp peale jõulupraadi ja enne aastavahetust nautimiseks.
Mereandideks sobivad just täpselt need, mis on hetkel kättesaadavad, värskelt või külmutatult.
Pildil on punase paprika asemel kollane ja kartul veidi liiga puruks keenud, aga maitse on võrratu, eriti koos mõne Itaalia Soave'ga.

PS! See, mis kaubanduses on müügil nime all "sinikarp", on kuuldavasti eestikeeli hoopis söödav rannakarp (Mytilus edulis). Et ma esimese hooga millegipärast automaatpiloodil "sinikrabi" kirjutasin, on selgusetu mulle endalegi - vabandus siinkohal esimeste lugejate ees.

Retsepti võib vabalt oma äranägemise järgi vähendada. See kogus tuleneb pakendite suurusest, aga alati saab kasutada ära vaid osa pakist, sest soojendamiseks see supp hästi ei sobi.

Mereannisupp röstitud paprikaga
(korralik potitäis)

250 g valget merekala fileed
250 g kojata sinikarpe (keedetud, külmutatud)
500 g koorimata krevette (keedetud, külmutatud)
1 punane paprika
1 sibul, suuremat sorti
3-4 küünt küüslauku
ca 2 cm kuubik juursellerit
ca 1 dl hakitud siledalehelist peterselli (+ serveerimiseks)
2 kartulit
0.5 porgandit
2 dl veini
6-7 dl kuuma vett
paar lehte loorberit
mõni tera musta pipart
soola
mõni spl oliiviõli praadimiseks


Võta kala ja mereannid sulama. Tükelda poolsulanud kalafilee kuubikuteks, puhasta pooled sulanud krevetid ja jäta pooled koorimata. Säilita sulamisvesi.
Rösti paprika gaasileegis või maksimumkuumas ahjus kuni koore täieliku söestumiseni. Koori, puhasta ja tükelda paprika. Kuidas röstida paprikat gaasipliidi leegis, saab vaadata näiteks VeganYumYum blogist.
Puhasta ja koori kartul, porgand, sibul ja küüslauk. Riivi porgand ja juurseller ning tükelda kartul meelepärasel moel. Haki petersell.

Kuumuta paksupõhjalises potis oliiviõli ning lisa sibul, küüslauk, riivitud porgand, juurseller ja petersell. Prae keskmisel kuumusel kuni köögiviljad hakkaad pruunistuma.
Lisa koheselt vein ja lase keema. Lisa kuum vesi, kartulitükid ja röstitud paprika. Keeda tasasel tulel kartulid peaaegu pehmeks.
Lisa kala koos sulamisveega, lase keema tõusta ja keeda, endiselt tasasel tulel, 5 minutit. Maitsesta soolaga.
Lisa mereannid koos sulamisveega, lase keema tõusta ja tõsta pott tulelt.
Serveeri värske hakitud peterselli ja röstitud ciabatta-viiludega (Hagaril on selline tore toode täiesti olemas).
Veel kalast:
Kalasupp
Kala köögiviljade ja päiksekuivatatud tomatitega
Haugivorm ja haugi mari
Kalaga täidetud paprika
Marineeritud räimed
Räime puhastamine ja fileerimine, räimevorm, praetud tindid
Ahjulestad
Suitsukala salat

0 kommentaari:

Postita kommentaar