Sai šokolaadisõltlastele - šokolaadi-brioche

pühapäev, 10. veebruar 2008

Alustama peaks vist sellest, et kui Tartus õhtusel ajal küpsetamistuhin peale tuleb, siis on asjad pahasti... sest peale kella ühtteist tean mina lahti olevat ainult legendaarse Pizzapoe Võru tänaval. Selles, kas Statoilid ka pärmi müüvad, ei ole ma väga kindel. Pizzapood on nädalavahetuseöise Tartu kurikuulus tuiksoon - sealt saab kella kaheni öösel alkoholi lunastada. Lugusid sellest kohast olen aastaid kulnud ja minu igapäevane koolitee on terve semestri sealt isegi mööda viinud, aga sisse polnud ma veel sattunud. Palju purjus inimesi, pikk pitsasaba, pudelikolin, õllene õhk ja kolm pakki pärmi. Olin ainuke, kes kassalindile ühtegi pudelit ei ladunud, aga oma pärmi sain kätte :P
Meeslemmik tegi minu pöörasele soovile napilt enne südaööd vrumm-vrummile hääled sisse panna ja öisesse linna pärmijahile minna küll suuri silmi, aga õnneks väga vastu ei puigelnud. Ei puigelnud, sest sel pole mingit sügavamat mõtet - ma olengi natuke segi ja kui ikka tuju tuleb, siis pean ma ka öösel küpsetada saama.

Triinu, Sa mäletad, et mul oli Triestes hommikusöögilauas kolm suut lemmikut: cappuccino, värske brioche ja viljalihaga punase apelsini mahl. Sealt siis see tung küpsetada. Täitsa ideaalilähedane kukkus välja.

Brioche'i retsept on pärit siit. Ja idee selle sisse šokolaadi peita samast kohast. Esimene katsetus ei õnnestunud ideaalselt, sest unustasin ahju temperatuuri liiga kõrgele, mistõttu sai kippus pealt kõrbema ja ei saanud päris nii kaua küpseda, kui oleks võinud, aga hea oli sellest hoolimata ja läheb päris kindlasti kordamisele. Ja küpsetama peaks ilmselt ka pigem õhukeses metallvormis kui keraamilises.

Brioche

0.8 dl 45-50-kraadist vett
0.8 dl 45-50-kraadist piima
500 g jahu
340 g kvaliteetset toasooja võid (>80% piimarasva)
3 muna
65 g suhkrut
2 tl soola
2/3 pakki ehk 8 g kuivpärmi (12 g Nordic)

1 muna määrimiseks
1 spl vett määrimiseks

Sega jahu soola ja kuivpärmiga ning soojenda vee-piimasega umbes 50 kraadini.
Kasutades miksri tainakonkse (või kätega sõtkudes) sega jahusegust ja vedelikust tihe tainas. Lisa mikserdamist jätkates munad ja suhkur. Sõtku ühtlaseks.
Keera mikser kõige aeglasemale kiirusele ja lisa 1-2 lusikatäie kaupa või. Enne uue koguse lisamist sega eelmine täielikult tainasse.
Lase soojas kohas kaetult 2-kordseks kerkida (umbes 1 h). Sõtku tainas alla ja lase veel pool tundi kerkida. Korda alla sõtkumist ja kergitamist veel kord.
Vormi tainast pall, pane toidukile või niiske rätikuga kaetud kaussi ja jäta üleöö külmikusse seisma. Kausi valikul arvesta, et tainas kerkib külmikus edasi.

Määri kaks piklikku keeksi/leivavormi võiga ja vormi tainast 6 võrdse suurusega palli. Iga palli südamikku võid peita killu tumedat šokolaadi. Lao kumbagi vormi kõrvuti 3 tainapalli, lase kaetult veel 2 tundi kerkida, pintselda ettevaatlikult pealt vee-munaseguga ja küpseta 200-kraadises ahjus 30-35 minutit. Lase jahtuda, vabasta sai noaga vormiseinte küljest ja kummuta vormist välja.
Valmis sai on mõnusalt rabeda-krõbeda koorikuga, seest kerge ja võimaitseline (mistõttu või kvaliteet on eriti oluline). Naudi apelsini- või aprikoosimoosiga hommikukohvi kõrvale.

13 kommentaari:

Maarja ütles ...

45-50 kraadi, miskine see temp. olema peab? no kui käsi sisse panna. mul igatsugu vastavad mõõteriistad puuduvad, a tundub tore asi olevat et järgmiseks n-vahetuseks teha.

Thredahlia ütles ...

Kuivpärm tahab lihtsalt soojemat vett kui presspärmiga harjutud - st. käele nii soe, et saab veel vabalt sõrmi vees hoida ja ei põleta, aga siiski soojem kui kehatemperatuur. Paremini seletada ei oska.

Maarja ütles ...

aa, selge pilt.

Pille ütles ...

Ai, kui tubli. Ja mina pean siin ikka alles plaani, et seda kõige tavalisemat brioche-saia tegema hakata...

Pisi-Pisi ütles ...

Tartu Kõrgema Kunstikooli juures olev Kuu pood (Kuu ja Tähe ristis) on 24 h avatud.

Thredahlia ütles ...

Polnud see nii keeruline midagi, aga järgmisel korral jälgin ahju topelthoolikalt ja ei unusta seda 250 peale :(

Tänud, poeinfo panen järgmiseks korraks kõrva taha :P

kitty ütles ...

no ja kas tartus siis enam herne poodi ei ole või mis?:)

kristel ütles ...

Hmh, see osa, et kergita vormis 2h, teeb selle hommikukohvi kõrvale valmistamise keerukaks...
Aga niiii tahaks ju...

Thredahlia ütles ...

Kui nüüd päris aus olla, siis aja järgi ma seda viimast kerkimist küll ei mõõtnud, rohkem ikka silma järgi ja arvata võib, et alla kahe tunni.

Anonüümne ütles ...

tere,
kas see on väga oluline, et just kuivpärm oleks?
ja nii et tavalises teflonkoogivormis saab ka teha? ntks lahtikäiv ümmargune või pigem suurem kandiline, sõltub vist taigna kogusest..

Thredahlia ütles ...

Presspärmiga saab loomulikult ka, aga siis tuleb silmas pidada, et tegevuse järjekord muutub (presspärm segatakse vedelikuga, mitte jahuga, ja vedeliku temperatuur on madalam).
Küpsetamiseks sobib õhuke metallvorm.

Unknown ütles ...

heips,
kuna kapis oli pärmi ja sahtlis hulk jahu otsustasin seda lugu proovida. taigen küll istub praegu oma ööd külmkapis, aga mure on - ta tundub mulle liiga vedel! see, et ta kausi seinadest lahti lööb on lihtsalt kogu selle või töö. Kas mu sai läheb aia taha, või peabki taigen nii vedel olema?

Thredahlia ütles ...

Vedel see tainas küll ei tulnud. Jahu kogus on piisavalt suur ja võid ju ei sulata...

Postita kommentaar