Kevadseened ja juustune kogritsasupp

teisipäev, 6. mai 2008


Käes on kevadseente hooaeg. Mürklid ja kurrelid on küll ühed maitsvamad, kui mitte kõige maitsvamad söögiseened ja sünnivad otse metsast pannile lüüa, aga harilikule seenestajale jäävad nad kasvukohtade mitteteadmise tõttu leidmata (olen nõus midagi hõrku kokkama, kui keegi mind neid korjama viiks :P).
Kogritsad (kevadkogritsad, hiidkogritsad) on ühed kergemini leitavad ja levinumad kevadseened Eestis, sest kasvavad männikuis. Erinevalt kultuursemat maastikku armastavatest mürklitest-kurrelitest, mida otse pannile võib korjata, on kogritsad toorelt väga mürgised ja vajavad korralikku kahest-kolmest veest kaaneta potis kupatamist (seened rohkesse külma vette, vähemalt 5-10 minutit keetmist, nagu ikka). Kaval on seentel kübarad enne kupatamist pooleks lõigata, et eemaldada teod ja satikad ning viimasesse kupatamisvette üsna ohtralt soola lisada, et seened ei jääks magedaks. Seenejalgade alumisse ossa võib olla liiva sisse kasvanud - need tasub eemaldada.
NB! Seente töötlemiseks ei sobi mikrolaineahi - selline katsetamine võib lõppeda eluohtliku mürgistusega.
Aga maitsevad kogritsad see-eest väga mõnusalt ja on kupatatult head söögiseened.
Segaduste ja õnnetuste vältimiseks on kogritsad ja mürklid-kurrelid õnneks lihtsasti eristatavad (vt. Nami-nami kokansussõnastikust: kurrel, mürkel).

Toored, kujult aju meenutavad kogritsad (vt. pilte) sisadavad güromitriini (ehk helvellhapet), mis ise ei ole meile mürgine, küll aga selle hüdrolüüsiproduktid (tekivad maos). Enamus gürotimiinist lendub kupatamisel, mistõttu peaks kööki kupatamise ajal korralikult õhutama.

Juustune kogritsasupp
idee Nami-namist

200 g kupatatud kogritsaid
100-150 g sulatatud juustu või ürtidega toorjuustu
75 g värsket nõgest või spinatit
5 dl aedviljapuljongit
2 sl võid
3 küünt küüslauku
1 sibul
peotäis rohelist talisibulat või sibulapealseid
soola

Puhasta ja haki sibul ja küüslauk, pese spinat/nõges ja talisibul.
Hauta sibul poti põhjas võiga klaasjaks, ära pruunista. Lisa kupatatud, nõrutatud ja hakitud seened, spinat/nõges ja küüslauk. Kuumuta segades korralikult läbi.
Lisa kuum aedviljapuljong, lase keema tõusta ja keeda 5 minutit.
Tõsta pott tulelt ja sega sisse sulatatud või toorjuust (erinev maitse!).
Serveeri hakitud talisibula ja rukkileivaga.

2 kommentaari:

Pille ütles ...

Väga vahva! Lubadus midagi hõrku küpsetada kõlab ahvatlevalt - me proovime sel nädalavahetusel kaema minna, et kas mullu avastatud mürklikoht ka tänavu seeni pakub :)

Thredahlia ütles ...

Eks ma üritan jah kaval olla ;P
Iseenesest on kevadel jube tore seenel käia - sääski pole veel.

Postita kommentaar