Clafoutis, õnnestunud katsetus, lõpuks... :)

esmaspäev, 14. juuli 2008

Peale Prantsusmaad on mingi köögiuss end mu kuklasse susserdanud, sest isu seal proovitud maitsete järele kummitab aeg-ajalt päris tõsiselt (nt. kust saab Eestis häid ürdivõiseid tigusid?) ja huvi kasvab.
Sellest ajendatuna siis ka viimase aja clafoutisekatsetused. Mõni retseptiline ebõnnestumine viis siiski sihile. See Gordon Ramsay retsept töötas ideaalselt, oli piisavalt rammus, piisavalt marjane ja jäi õige konsistentsiga (isegi kuigi meil retseptis ette nähtud piisavalt rasvast koort saada pole).
Clafoutis on maakeeli paks marjadega ahjupannkook, mis aga pärispannkoogist seest veidi vedelam jäetakse. Klassika on kirsi-clafoutis, aga ideaalselt sobivad ka muud marjad.

Tähelepanek - targem on seda magustoitu küpsetada tõesti väiksemates vormides, nagu retsept ette näeb, mitte ühes 28 cm diameetriga vormis, sest siis küpseb clafoutis ühtlasemalt, ei jää äärtest liiga küps ja keskelt toores.

Clafoutis ehk ahjupannkook marjadega
GF ainetel

85g kergelt röstitud mandlilaaste
25g jahu
näpuotsaga soola
140g suhkrut
3 suurt muna
4 suurt munakollast
375ml vahukoort
375g marju
võid vormi määrimiseks
tuhksuhkrut serveerimiseks

Jahvata mandlilaastud võimalikult peeneks, sega jahu ja soolaga.
Lisa suhkur, munad, munakollased ja koor. Sega vispliga ühtlaseks. Tainapõhja võid teha varem ja hoida seda kuni 24h külmikus.

Kuumuta ahi 200 kraadini. Määri võiga kaheksa 10 cm või kaks 20 cm.
Laota marjad vormide põhja, sega tainas läbi, kalla marjadele ja küpseta 18-20 minutit (suuremates vormides veidi kauem). Clafoutis on küps, kui see on pealt kuldne ja seest veel pehme.
Sõelu peale tuhksuhkrut ja serveeri soojalt.
Veel:
pannkooke
kooke
maasikast
marjadest
magustoite

4 kommentaari:

Pille ütles ...

See näeb nüüd küll väga hõrk välja. Mina olen kaks korda mingit maasikaahjupannkooki teinud ja ei ole ka päris see olnud..

vahterliina ütles ...

ma teen ka uue katse, kui veel kirsse ette jääb!

Thredahlia ütles ...

See oli peaaegu täitsa "see", mõnus igatahes. Pean veel vaarikate ja mustikatega ka proovima :P

Mari-Liis ütles ...

Tänud retsepti eest! Tegime ja väga maitsev tuli:)

Postita kommentaar