Aedoad seentega

esmaspäev, 11. august 2008

Värske aiast ja värske metsast. Värskelt maitsev.
Noored oakaunad või ja soolaga on mõnusad, aga kukeseentega viivad lausa keele alla, olge ettevaatlikud - sellest võib sõltuvusse sattuda!

Aedoad seentega

500 g noori aedoakaunu
250 g värskeid kukeseeni või puravikke
1-2 sibulat
30 g võid
õli sibula praadimiseks
soola, pipart

Puhasta seened ja haki sibul.
Keeda oakaunad soolases vees pehmeks (10-15 minutit), kurna.
Kuumuta pannil õli, prae sibul klaasjaks. Seejärel lisa seened. Prae, kuni vedelik on eraldunud ja peaaegu aurustunud.
Lisa või ja lase sel sulada. Lisa kurnatud oakaunad, sega läbi ja maitsesta soola-pipraga. Serveeri rukkileivaga.
PS! külmutatud aedoad võid lisada keetmata ja kaane alla pehmeks hautada.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas Sina oskad öelda, miks ei või aedoad kauem kui 5 päeva külmkapis seista?

Anonüümne ütles ...

Üritan Sulle vastata :) allikateks H. McGee, A. Luigela ja suur-lai internet.

Oakauntel olla väga reaktiivne taimne kude, mistõttu nad oma suhkruid säilimisel aktiivselt kasutavad, st. suhkrusisaldus väheneb. Ja roheliste kaunade C-vitamiini sisaldus väheneb samuti. Soovitav on tarbida kaunad korjamise päeval.
Aga et seal midagi kahjulikku tekiks (lisak tooretes kauntes juba nii ehk naa sisalduva mürgise fasiini), lihtsalt toiteväärtus väheneb kiiremini kui mõnel muul viljal.

Lisaks olla mõned sordid üsna külmaõrnad ja neid on külmiku asemel parem säilitada hoopis toatemperatuuril.

Anonüümne ütles ...

Suur aitäh! Nüüd on mul muidugi kahju, et terve portsu ära viskasin, aga noh - eks tulevad uued ja paremad :)

Postita kommentaar