Keedetud põldoad ja oavõie päiksekuivatatud tomatitega

esmaspäev, 11. august 2008

Värsked põldoakaunad on keetmiseks ideaalsed. Ja lapsepõlvest tuttavad. Mitte ainult ubasid kaunadest ei söödud, vaid ka kaunte pealmist kihti.
Värskeid põldube keetis vanaema alati kauntega, kuivi ilma. Ubade keetmiseks lastakse vesi keema, lisatakse sool ja kaunad.

Kuivatatud ube tuleks keetmise lühendamiseks enne leotada. H. McGee soovitab ube leotada 1% soolalahuses, et pehmenemist veelgi kiirendada.

Oavõie on mõnus hommikune leivakate ja pisike vaheldus võile-toorjuustule, hummuse kodumaine aseaine. Eriti mõnus tuleb see võie, kui osa ubade kaalu asendada lusikaga kaunte peale kraabitud massiga.

Oavõie päiksekuivatatud tomatitega

300 g keedetud ja kauntest ning kestadest puhastatud põldube (ca 1 kg värskeid)
6-7 spl külmpressitud oliiviõli
4-5 päiksekuivatatud tomatit
ürte või pressitud küüslauku
vajadusel soola

Ubade koorimine on tüütu, aga seda väärt, sest kest on väga tugev.
Pane oad ja tomatid poole õlikogusega köögikombaini ning töötle ühtlaseks. Soovi korral lisa ürte või paar küünt pressitud küüslauku. Osa õlist võid asendada tomatite hoidiseõliga.
Lisa lusikatäite haaval ülejäänud õli, kuni saavutad soovitud konsistentsi. Soola lisamine või mittelisamine oleneb ubade soolasusest.
Serveeri leivakattena.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Super hea, midagi uut minu ellu ;) Aitäh!

Thredahlia ütles ...

Tuvastamatult anonüümsele - aga palun!

Anonüümne ütles ...

Olen taas tegemas oavõiet. Nüüd juba rohkem. Olen sellest veelgi nii sisse võetud :) Aga kui kaua see säilib purgis , külmkapis?

Thredahlia ütles ...

Ma ei ole katsetanud - nii suurt kogust pole kunagi teinud, et seisma jääks. Ilmselt kipub ajapikku külmikus hallitama. Seda saab edasi lükata, kui katta võide pind paarisentimeetrise oliiviõli kihiga.

Äkki proovida portsudena külmutada? Aga jällegi pole proovinud ja pead ei anna, et võie pärast ka veel hea on.

Zoozi ütles ...

Hästi maitsev!

Postita kommentaar