Taevalik martsipani-õunakook

teisipäev, 9. september 2008

Mul on õunakookidega eriline suhe. Ma näiteks ei salli silmaotsaski pärmitainast põhjal isendeid, aga näiteks puruõunad meeldivad kohe väga. Enamus õunakooke ei jäta kahjuks lihtsalt mingit emotsiooni. Maitse asi, ärge materdage :)

Kuni selle koogini. Lihtsalt taevalik. Just selline üks kook peabki olema - nauding igas suutäies... mandlid ja õunad! Seni proovitud õunakookidest kindlasti parim.

Seda Pereköögi retsepti on proovinud ja vigu parandanud ka Qsti ja Liiz17. Muutsin valmistuskäigu enese jaoks natuke loogilisemaks ja kasutasin suurte martsipanitükkide asemel, mis käsimiksriga kuidagi katki ei lähe, riivitud martsipani.
Niisama märkuse mõttes, et tegin esimesel korral kolme õuna-tainakihiga, teisel korral kahega. Kuna suuremat sorti vahet ei märganud, siis lihtsam on mässata kahe kihiga. Ilmselt võiks õunatükid ka lihtsalt ettevaatlikult tainasse segada.

Õunakook martsipanigaMartsipani-õunakook

100 g martsipanimassi
3 muna
150 g suhkrut (magusatele õuntele veidi vähem)
180 g jahu
1 tl küpstuspulbrit
2 tl vanillisuhkrut
1 dl piima
50 g võid
300 g haput õuna (kooritult-tükeldatult)

Koori õunad, eemalda südamed ja seemnekojad ning lõika õhukesteks viiludeks või pisemateks tükkideks.
Sulata või ja jahuta.
Riivi martsipan kaussi, lisa suhkur ja munad ning vahusta.
Sega jahu küpsetuspulbri ja vanillisuhkruga, sega ettevaatlikult munamassi hulka. Lisa piim ja sulavõi. Sega ühtlaseks.
Lao pooled õunatükid 24 cm diameetriga lahtikäiva koogivormi põhja. Vala peale pool tainast, seejärel jälle õunad ning siis jälle tainas. Küpseta 180-kraadises ahjus 35-40 minutit kuni kook on pealt kaunilt kuldne.
PS! Poes Kalevi martsipanimassi korvi tõstes vaadake ikka 3 korda üle, et see mandlitest tehtud oleks - miski maapähklitest pettekas on täpselt samasuguses pakis ja samas riiulis.

21 kommentaari:

Ragne ütles ...

see kook tundub nii isuäratav, tahaks kindlasti proovida. Kahjuks on aga sul retseptist munad välja jäänud ja liiz17 blogile oled pannud qsti blogi lingi:)

Thredahlia ütles ...

Tänan - varahommikused näpukad parandatud :)

Heli ütles ...

Ee.. aga kust saab martsipani? Kas see on kusagil suhkru ja maitseainete osakonnas meie kaubanduses?

Anonüümne ütles ...

aitäh retsepti eest! Tõeliselt lihtne ja imeliselt maitsev kook! Eriti hästi sobib süüa kuumalt ja koos vanillijäätisega!

Anonüümne ütles ...

Kuidas martsipani riivida? Ma ükskord proovisin, kui rabarberimuffgineid tegin, aga kuidgi ei tulnud välja.

Thredahlia ütles ...

Metsapiiga, martsipanimass on enamikes suuremates kauplustes mu meelest müügil. Tasub otsida küpsetustarvete juurest, Selveris on näiteks hoopis koogiletis millegipärast.

Gea, aga palun, ja tänan idee eest!

Triangel, mul pole jämeda riiviga riivimisel veel probleemi olnud. Võib proovida enne külmikus hoida. Eelmised blogijad on jätnud suuremat tükid, aga need segasid mind käsimiksriga muna vahustamisel hirmsasti. Veel on võimalus hakkida-murendada.

Eva P. ütles ...

Minul ka kook valmis - vaatamata kõrgetele ootustele ongi maitsev!
Õunakookidega mul ses mõttes Sinuga sama suhe, et väga paljud õunakoogid on mitte-midagi-ütlevad. Seetõttu rõõm tõdeda, et see kook on meeldiv erand.

vahterliina ütles ...

prismas on martsipan kommirubriigis. ma hakkan ka täna tegema.

Mari-Liis ütles ...

Kaubamajas oli martsipan samuti koogiletis, aga õnneks juures kaks ilusat silti: martsipanimass mandlitega ja martsipanimass arahiisiga :)

vahterliina ütles ...

hea mis hea. mul mees kõik ise tegi ja värk. kuigi mul nii ilusat pilti ei õnnestunud saavutada:)

Anonüümne ütles ...

Martsipani riivimine on oluliselt lihtsam, kui seda umbes tund aega sügavkülmas hoida. Ning riivimiseks on väga mugav kasutada köögikombaini, kui selline aparaat majapidamises olemas on.

Käsitsi riivimisel on see häda, et käesoojus muudab martsipani tasapisi pehmeks.

v. ütles ...

Tegime kah seda head kooki - aitäh retsepti jagamise eest! Nagu paaril eeskõnelejal, oli minulgi raskusi martsipani riivimisega, aga selle mõtlesin ise tuleviku tarbeks välja, et tuleks vast külmkappi martsipan panna või siis köögikombaini abi kasutada. Kui pool martsipanist veel kuidagi "riivus", siis teise poole pidin lihtsalt tükkideks näppima...

qsti ütles ...

Jõudsin ka ringiga oma blogist tuttava retseptini välja :D otsisin nimelt netist mõnd väga-väga head õunakooki. Proovisin uuesti, minu meelest see kook on kõige parem järgmisel päeval. Aga ei oska ma vist ikka rahul olla, ikka tahaks midagi veeel paremat.

Anonüümne ütles ...

SUUR AITÄH väga hea õnakoogi retsepti eest! Ma pole üldse martsipanisõber, ent see kook viib keele alla. Tegin seda kaks korda, teine kord oma mehe sünnipäeval ja me sõime seda kahe kalli sõbra seltsis õhtul terrassil nii, nagu Gea soovitas - otse ahjust ja jäätisega. Imehea! Tavalised pannikoogid ajavad tõesti judinad peale, ent see retsept väärib päheõppimist :)

Anonüümne ütles ...

Aitäh retsepti eest, tõeliselt maitsev kook tuli!
Dee

Thredahlia ütles ...

Nagu selgub, on ka Selverites martsipanimass osades kommiletis ja teistes koogiletis, võta siis kinni, kus on loogika...

Köögikombainiga riivides tõesti käesoojus ei sega. Muuseas ka köögiviljadest ei tule liigselt palju vedelikku välja (surve tagajärjel) kui käsiriivile köögikombaini eelistada.

Qsti - no näed, peab ju hea kook olema :D
Aitäh Sulle idee eest!

Vincetta, anonüümne - aga palun!

sassi194 ütles ...

No proovitud! Sõime jahtunult ja "lisadeta". Mulle jättis täiesti keskpärase mulje.... või olin end liialt üles kruttinud. Ei tea. Kindluse mõttes teen korra veel ja katsun soojalt jaole saada. Nõksa kaneeli ka panin... tundus lihtsalt kuidagi uskumatu, et kaneeli ei käigi sisse. Vaevalt, et see nüüd just saatuslikuks sai. No teen veel ja kannan ette. Õuntest ju uputab.

Thredahlia ütles ...

Inimeste maitsed ongi erinevad :D
Kuigi... kaneeli ma selle koogi sisse kohe kindlasti ei paneks. Rohkem ei ole parem...

sassi194 ütles ...

No täna teine katse. Ilma kaneelita ja kuum serveerimine. Noh... teate, selle asjaga on nii, et ma pean siiski aru saama ET see ei ole purukook, see ei ole kohupiimakook, see ei ole jne... Pole mõtet teda panna nn teise patta. Kui ma asjasse sedasi suhtun, siis ma tunnistan, et see on mõnus kook!

Anonüümne ütles ...

Martsipaniga on väga lihtne - suhkur ja käed... (alguses võib ka puust pudrunuia kasutada)... suhkur on teatavasti abrasiivne ja kokkuvõttes saab käte vahel mudides sellise kuiva martsipanisuhkru (kätega saab kõik tükid kiiresti peeneks puruks)...

Anonüümne ütles ...

Kas martsipani puudumisel võib ka mandlijahu kasutada?
triin

Postita kommentaar