Paberkott vs. kilekott vs. riidest poekott

neljapäev, 26. märts 2009



Bioneer kirjutab, kas ja miks eelistada paberkotti, kilekotti või riidest poekotti. Loomulikult on nii kasutajale odavaim kui ka loodusele kõige säästlikum kasutada riidest kotti. Teen seda tihti ka ise - käekotis käib minuga kaasas luku abil imepisikeseks pakkuv normaalmõõdus poekott, selline, mille omanikuks suvalises lennujaamas saada võib.

Aga kui kott on koju ununenud ja tuleb valida kilekoti ning paberkoti vahel?
Kiire vastus oleks - vali kilekott - säästad jällegi nii energiat (ja seeläbi keskkonda) kui ka oma rahakotti. Ma olen seda pikka aega rääkinud, et paberkott ei ole keskkonnateadlik valik, kuid Bioneeri lingil on see ilusti ära seletatud - lugege, silmaringi huvides.

7 kommentaari:

KK ütles ...

Ma valin paberkoti vahel selleks, et sinna kodus vanapaberit koguda. Kui täis saab, siis viin vastavasse konteinerisse koos kotiga. Seisab valamu all kapis kenasti püsti ja hea on majapidamises kogunevat paberikraami sisse visata. Mugavus.

Poest kaasa tulevad kilekotid (puuviljade, piimakaubaga) kasutan kõik ära koerte kakakottideks. Nagu ka sugulaste saia-leivakotid. Meil biojäätmeid ei koguta vallas, seega läheb selline kraam kõik olmesse ja eraldi kotte pole mõtet otsa. Sugulased koguvad :)

Thredahlia ütles ...

Me kogume vanapaberit sellisesse pisikesse kõrgesse kitsasse kasti, mida mõnedes poodides kassa taga soovijatele jagatakse. See seisab veel paremini püsti :)

Ulmeguru ütles ...

Ökopede pole ja seega põhjendusi ei tea... valin aga paberkoti, sest selle saab ahjus ära põletada... kui võimalik ja olen autoga poes, siis laon ostud muidugi pappkasti (või puukasti), mis hiljem samuti ahju läheb...

Mari-Liis ütles ...

Ma kasutan kõiki:) Riidest kott on peaaegu alati kaasas, kui maha ununeb, siis võtan vastavalt vajadusele kas paber- või kilekoti. Kasutan kõiki nii palju kui võimalik korduvalt.

kadi ütles ...

Mina kasutan ka alati riidest kotti. Paberkoti ostan siis, kui vanapaberi kogumiseks uut kotti on vaja. Kilekoti siis kui otsa hakkavad saama, et siis sellega taarat vedada. Taara vedamiseks tahaks paremat lahendust, sest seda kleepuvat kilekotti ma küll koju ei too ja igakord on siis uut vaja.. Soovitusi? :)

Anonüümne ütles ...

Sirvisin kunagi ühel välisreisil olles raamatupoes kolades ühte raamatut mis lahkas just küsimusi paberkott vs. kilekott, pampers vs. marlimähe jne jne. Väga asjalik oli! Kilekotti soovitas eelistada seegi raamat.
Muide ka neid juurvilja-puuvilja kilekotte on võimalik vältida. Müüakse selliseid peenikesest võrgust kotikesi mida saab paelaga kinni tõmmata. :)

ilves@metsas.ee ütles ...

paberkoti tootmine pruugib keskkonda päris kõvasti ruinata - elan paberivabrikust allavoolu. heidaks hoopis sellise mõtte, et peaks midagi tegema selle vastu, et tootjad ei sunniks ostjale peale ülepakendatud tooteid - ostad kilu, saad jupi penoplasti pealekauba jne. muideks - sorteerige endid kasvõi vigaseks, prügimäel käideldakse kogu jama ühte hunnikusse. prügi sorteerimine on üllas idee küll, aga paraku samas sahtlis kella keeramisega - palju tüli ei millekski. mis kuramuse vahet enam on, millega sa hunniku tarbetut naftakeemiat koju viid, kas riidest või paberist kotiga? minul näiteks on alati vana räbal seljakott ihu ligi, aga piim, leib, vorst ja koor on ikkagi kiles ning õlut kah otse suhu poes ei kallata.

Postita kommentaar