Liha üldmaitseaine (ei-ei, kadakamarjadega lihamääre ikka)

pühapäev, 27. september 2009


No need kadakamarjad (tegelikult küll käbid, mitte marjad :P), mis Paldiskist suure vaevaga korjatud said, nendega tuli ju midagi ette võtta.
Ette võtsin sellise universaalse lihamäärde, millega päev enne küpsetamist käntsakas kokku määrida ja maitsestuma jätta. Mõnus on. Proovimiseks oli sel korral siga, aga lammas ja metsloom sobiks vast ka hästi. Kogustega ei häma, need käivad maitse järgi ja on iga kord erinevad.

Kadakane lihamääre

värskeid kadakamarju
kuivatatud rosmariini või muud meelepärast ürti
mett
kanget sinepit
musta terapipart
jämedat soola

Kadakamarjad, pipraterad, rosmariin ja sool purustada uhmris. Segada meega mõnusaks pastaks ja lisada teravuse jagu sinepit. Säilitada külmikus. Kasutada ahjupraadide või hautamiseks planeeritud liha eelnevaks maitsestamiseks.

4 kommentaari:

Mihkel ütles ...

Kuna siin lõuna pool on kadakatega kitsas käes hetkel, pean vist kah pikema korilusretke ette võtma :)

Unknown ütles ...

Kadakamarjad korjasin eile kokku. Vot see pole üldse mitte lihtne töö. Homme varustan end sinepiga ja siis saab proovikas purki pistetud. Mul on isegi samasugune purk kodus olemas, nagu Sinul ;-)

Profa ütles ...

Kas terava sinepi all mõtled Põltsamaa oma? Säilima peaks selline asi vist väga kaua? Kauss kadakamarju ootab laual ja nüüd retsept nagu tellimise peale:)

Thredahlia ütles ...

:)
Kurvits, meid aitas hädast välja näiteks autovõti, millega sai marju lahti kraapida ja lasta oksa all olevasse korvi kukkuda. Töötas hästi.

Profa, sinepiks ilmselt sobib jah ka Põltsamaa terav variant. Mina kasutasin mingit heledat kanget prantslast, mis mulle natuke rohkem maitseb, aga ka teravuselt alla ei jää.
Ilmselt oleks efektne proovida ka mõnda tervete seemnetega sinepit...
Säilib mõne kuu külmikus kindlasti, aga ilmselt ka kauem - mul pole kauemaks lihtsalt jätkunud.

Postita kommentaar