Ühest linnust söönuks mitu päeva :)

reede, 1. jaanuar 2010

Head uut!

Soojendatud supi pilti ma polegi siin varem näidanud. Sellist, mille keedetud munakollane juba häguseks on muutnud. Vabandan, paremat pole kuskilt võtta :)
Aga maitses ta hommikul imehea, eriti peale eilset mulli ja promilli.

Aga asjast ka. Sellest, kuidas ühest linnust kolm päeva süüa saab.
Meil oli seekord tegu pardiga (teate küll, need Selveri sooduspardid), aga kana töötab täpselt niisama hästi.

Esimesel päeval tuleb lindu ahjus küpsetada. Kana ma määrin soola ja maitseainetega ning torkan tühja õllepudeli otsa püsti küpsema, et ümberringi krõbe saaks. Pardi üldjuhul täidan ja küpsetan selili. Ahjulinnu küljest sööme me ära tiivad, koivad ja rinnafilee.

Teisel päeval saab järele jäänud linnust (ja praeleemest, kui on) keeta imemaitsva puljongi ja lihagi veel luudelt piisavalt nokkida, et supisse jätkuks. Rasva tuleb palju, aga selle saab supi/puljongi pealt ära korjata. Pardirasv sobib näiteks ahjukartulite küpsetamiseks mõnusasti.
Neid ahjulindude jäänukeid saab ka mitu tükki sügavkülma koguda ja siis suurem laar puljongit keeta.
Ühest pardist näiteks jätkus nii palju, et sai suppi ja liitri jätsin järgi kolmandaks päevaks.

Kolmandal päeval saab järele jäänud puljongist näiteks risottot või mõnda hautist teha. Ja kui pole isu või viitsimist, siis puljong säilib hästi sügavkülmas, kas siis karpides või jääkuubikukottides. Külmutamiseks ma harilikult keedan puljongi rohkem kokku, et vähem ruumi võtaks.


Aasta esimese päeva supp


Siinkohal märgin enda jaoks üles klimpide retsepti.

Klimbid

1 muna
kulbitäis puljongit (pealmist, rasvast kihti)
nisujahu

Segada hapukoorest paksem tainas, kasta lusikas puljongisse ja seejärel võtta tainast. Tõsta klimbitainast lusikaga keevasse supisse. Keeta, kuni klimbid tõusevad pinnale.

4 kommentaari:

Pille ütles ...

Head uut teilegi!!!

juhuslik mööduja ütles ...

Meie viieliikmeline pere saab ühest kanast kuni 6 lõunat, aga eks meil on lapsed veel päris väikesed ka.

Thredahlia ütles ...

Kasinad vahendid teevad inimesed leidlikuks, aga eelmine väide paneb mind natuke hämmelduma. Kuidas ja milliste tervislike lisade/täiteainetega seda küll saavutada on võimalik nii, et kõigil kõhud täis saaks? Kui saladus pole...

Üks keskmine broiler kaalub kuskil 1.5 kg tükkis kontidega... kontide eemaldamise ja kuumutamisega kaotab broiler kanti pool oma kaalust.
Jagada 6 korra vahel on 120 g ühe lõuna kohta kokku. Seega siis keskmiselt vähem kui üks kanakoib viie peale lõunaks, 120 g liha viie sööja peale (olgugi osad veel väiksed).

Anonüümne ütles ...

Tore! Meie viieliikmeline pere saab 1 kanast kolm erinevat sööki!! ja lapsed on teismelised. Esimesel päeval kanafillee ja koibadelt fileetitud liha karbonaadiks koos kartuli ja salatiga, teisel päeval on pehmetest osadest tehtud raguukaste, riisi ja salatiga, komandal päev eelnevalt fileeritud ja eelmisel päeval keedetud kanapuljongile klimbisupp peale ..Ja kõik on rahul ...

Postita kommentaar