Hamburger - ehe supervõileib

neljapäev, 19. mai 2011

Mu töökoht on ilmselgelt liiga lähedal Babyback'i burgeritele .. aga see viimane kipub mõjuma pahasti rahakotile... Tuleb teha ise (ja paremini?).
Tervislik ja maitsev on see aga igatahes :)
Ja see, et meeslemmik kiidab ja mõmiseb, pole ka vähetähtis!

Äkki sobib supervõileib isegi Nami-nami võileivateemalisse kooskokkamisse. Siinjuures olgu öeldud, et igasugu kahepoolsed võileivad, vrapid ja miniburgerid lähevad mul tööpäevaõhtuti ilusa ilma korral käiku - moonakott kaasa ja koeraga metsa või järve äärde.

Supervõileib


Mis ja kuidas?

Ahjus või grillil soojaks lastud  kliikukli vahel on ülevalt alla:
viil juustu (puhtalt vabatahtlik ja maitse asi)
paar tükki krõbedat peekonit
punane sibul
tomat (eelistatult lihatomat)
värsked veiselihapihvid (kõige olulisem)
hea majonees (kriitilise tähtsusega)
lehtsalat
Söömiseks on burger mõistlik ebafotogeeniliselt lapikuk suruda. 

Burgeri kõrval troonib coleslaw salat (kapsas, porgand, majonees).

Kolm eduvihjet: PIHV, majonees, kukkel.

Kukkel olgu hea! Keskmine poes saada olev hamburgerikuklisvamm peaaegu ei kõlba süüa. Sel svammil peaks burgeri õnnestumiseks maitse ja tekstuur ka olema. Me kasutasime sel korral kliikukleid ja see oli maitsev valik.

Majonees... olgu majonees. Ühesõnaga kodumaised plastpudelitooted tuleks heaga poodi jätta. Parim oleks majonees muidugi üldse ise teha ja enda maitse järgi lisanditega timmida.

Pihv... pihv on kriitilise tähtsusega. Pildil olev pihv koosneb ainult veiselihast, soolast, piprast ja sibulast. Pihvitainas tuleb kokku segada kindlasti külmast lihast ja praadida täpselt nii vähe, et sisu veel mahlane jääks ja liigselt ei kuivaks. Kui liha on värske ja vahetult hakitud ning üsna kohe pannile saab, siis oleks kõige parem see pihv isegi seest veidi roosaks jätta. Selline pihv viib keele alla ka ilma burgerita :)

9 kommentaari:

Pille ütles ...

Sobib, sobib ja isegi väga :)

Krentu ütles ...

Täitsa lõpp, kus hakkas praegu suu vett jooksma.
Aga väga oleks tahtnud ka soovituste juures konkreetseid nimesid, missest, et kokandusblogide hindamisel vist ei suhtutud hästi "brändireklaamile". Näiteks majoneesi osas tahaks väga vihjeid, kliikukli ehk tunnen ise poes ära:)
Ja selle Sinu hamburgeri jutu peale tuli mul jälle meelde, kuidas Sirje Potisepp läks Kolmeraudsesse tervislikust toitumisest rääkima ja asi päädis sellega, et kõik kiitsid hamburgereid :))) Aga hamburger on minu meelest täiesti ülekohtuselt peksupoisiks saanud, sest öelge mulle palun üks asi, mis Sinu tehtud burksis ebatervislik on?

Thredahlia ütles ...

Majonees oleks isetimmitud parim, aga kuna ma sellega tol hetkel tegeleda ei viitsinud, siis parema puudumisel Hellmanns.
Kliikukkel oli pealt seesamiseemnetega ja äkki Saare Leiva Saare Kliipätsid?

Salatitest mu meelest sellised pehmemad lehtsalatid on burgeris paremad, jääsalat näiteks rikub asja ära minu jaoks.

Tomat võiks olla lihatomat ja sibul pihvi sisse ja burgeri vahele selline magedam tegelane, mitte "Peipsi vihane" :P

Liha võiks olla lihaveis...

Liina ütles ...

Mul meenub sellega üks soome toiduajakirjas nähtud McDonaldsi reklaam, kus naine seisab korviga turuleti ääres, paneb korvi veiseliha, salatit, tomatit ja saia ning tekst ütleb, et "meie kasutame samu tooraineid". Nii et eks see kahjulikkus ole osaliselt tõesti müüt. Paha lugu on siis, kui koolilaps enda päeva tähtsaimat söögikorda sellega asendama hakkab ja kokat peale kaanib.
Aga rahulikult võttes on iseteht burks ju kotletileib :-) Ja minu suurim lapsepõlveaegne lemmik oli just eelmisest päevast ülejäänud kotlettide, mar.kurgi ja sibularatastega leib :-)

Thredahlia ütles ...

No toorainetes (nende ettevalmistuses) ja KOGUSTES on ka oluline vahe...
Kui ennast kurguni täis puukida ja sinna liiter cocat otsa kulistada, siis ei ole vahet, kui tervislik see burks/kartul oli. Huvitav kas keha valgu seedimiseni sel juhul üldse jõuabki või tegeleb vaid kiiremate süsivesikutega?

Kusjuures seesama coca-cola mõistlikes kogustes on palju etem enamikest kohalikest magusatest jookidest... kui üldse limonaadi juua, siis just nimelt cocat :)

Jaanika ütles ...

Cocat... kuidas siis nüüd niimoodi... Valge Klaari limonaadis on 10% mahla, ennem jooksin seda.

Anonüümne ütles ...

Põhimõtteliselt on valida siiski erinevalt maitsestatud gaseeritud suhkruvete vahel (Valges Klaaris on suhkrut isegi natuke rohkem kui Coca-Colas). Kunstlikke magus- ega säilitusaineid ei sisalda kumbki ja maitsestatud on naturaalselt.

Ehk siis üsna head valikud mõlemad, enamiku muudega võrreldes :)

Profa ütles ...

Kui on isu delikatessburksi järgi, siis tuleb pihv teha samamoodi ja samast materjalist millest teed böffi.

Anonüümne ütles ...

Just nii, Profa :)
Me siin sama meelt.

Thredahlia

Postita kommentaar